În acest articol vei descoperi vitaminele din grupul B: funcţiile lor, unde se găsesc şi cum să le introduci în alimentaţia ta, de la B1 la B12
Pe scurt:
- Vitamina B1 împotriva oboselii
- Vitamina B2 împotriva inflamaţiilor şi mâncărimii
- Vitamina B3 pentru stomac şi intestin
- Vitamina B4 pentru sistemul imunitar
- Vitamina B5 împotriva stresului şi proastei dispoziţii
- Vitamina B6 împotriva eczemelor şi colesterolului mărit
- Vitamina B7 pentru ficat şi rinichi
- Vitamina B12 împotriva anemiei
Vitaminele din grupul B sunt un grup de vitamine esenţiale pentru o alimentaţie sănătoasă, iar proprietăţile acestora sunt foarte utile pentru evitarea multor probleme de sănătate. Printre altele, vitaminele B sunt importante pentru funcţionarea normală a ficatului şi a sistemului nervos, dar sunt importante mai ales pentru transformarea carbohidraţilor în glucoză şi pentru metabolismul lipidelor şi proteinelor.
Să descoperim împreună proprietăţile acestui grup de vitamine, în special a vitaminelor de la B1 la B7 plecând de la simptomele pe care le poate provoca o carenţă a acestora.
Îţi lipseşte apetitul şi eşti mereu obosită? Ai nevoie de Vitamina B1
Dacă te simţi mereu obosită şi suferi de dureri musculare, respiri greu şi îţi lipseşte apetitul, probabil ai nevoie de Vitamina B1. Se găseşte în drojdia de bere, uleiul de germeni de grâu, polen şi lăptişor de matcă, soia, cereale integrale, spirulină, alune de pădure, migdale, nuci, seminţe de floarea soarelui şi melasă.
Cum să introduci vitamina B1:
Mănâncă în fiecare zi 5 alune de pădure; dimineaţa bea o linguriţă de ulei de germeni de grâu, iar la micul dejun mănâncă fulgi de porumb. Aminteşte-ţi că Vitamina B1 e distrusă de alcool, tutun şi de consumul de dulciuri şi zahăr. Şi căldură din timpul gătirii şi consumarea împreună cu peşte sau fructe de mare distrug beneficiile Vitaminei B1.
Ai arsuri şi mâncărimi? Ai nevoie de Vitamina B
Dacă ţi se formează des afte, stomatite şi leziuni pe buze sau în cavitatea bucală, dacă suferi de arsuri şi inflamaţii sau dacă te deranjează lumina soarelui şi ai senzaţia de nisip în ochi, trebuie să faci plinul de Vitamina B2. Se găseşte în drojdia de bere, în gălbenuş, în uleiul de germeni de grâu şi în seminţele uleioase, în varză, în mazăre şi în iaurt.
Cum să introduci Vitamina B2:
Mănâncă în fiecare zi o salată de varză tăiată juliene şi condimentată cu o linguriţă de ulei de germeni de grâu şi oţet de mere. Preferă iaurtul la gustare. Aminteşte-ţi că dacă expui razelor solare alimentele care conţin vitamina B2, concentraţia acesteia se va reduce.
Intestin neregulat şi digestie îngreunată? Ai nevoie de Vitamina B3
Dacă digestia este îngreunată, suferi de greţuri, ai respiraţia urât mirositoare, intestinul neregulat şi te simţi slăbită, iar pielea ta e uscată şi plină de pete roşii, trebuie să consumi vitamina B3. Se găseşte în drojdia de bere, în ficat, în organe, în peşte şi în rubarbă.
Cum să introduci Vitamina B3:
Consumă peşte o dată pe săptămână. Uneori poţi găti o felie de ficat de viţel pe tigaie cu un strop de ulei de măsline. Ia o capsulă de drojdie de bere pe zi sau adaugă o bucată de rubarbă la fructe fierte pentru un desert lejer. Cine suferă de ulcer şi gastrită nu trebuie să consume prea multă vitamina B3; consumul se întrerupe dacă pielea e uscată şi se manifestă mâncărimi şi bufeuri.
Barierele imunitare sunt slăbite? Ai nevoie de Vitamina B4
Dacă te îmbolnăveşti mai des decât de obicei, testele de sânge au relevat niveluri scăzute de globule albe sau suferi de nevrite sau polinevrite, poate fi o problemă de carenţă de Vitamina B4. Segăseşte în drojdia de bere, în orez şi în sfeclă, în cartofi, în roşii şi în lapte proaspăt.
Cum să integrezi Vitamina B4:
Îţi ajunge să consumi un pahar de lapte (chiar şi vegetal) în fiecare zi sau un sos pregătit cu 2-3 roşii, ulei de măsline şi busuioc. Atenţie să nu supui aceste alimente unor timpi lungi de gătire deoarece scade nivelul de Vitamina B4 disponibilă.
Suferi de proastă dispoziţie, stres şi dureri de cap? Ai nevoie de Vitamina B5
Dacă te îmbolnăveşti mai uşor, suferi de alergii şi de stres, starea ta de spirit este afectată şi eşti uşor deprimată, ai atacuri de durere de cap mai intense şi mai dese decât de obicei sau ţi s-a mărit numărul de carii şi ai observat că ţi-a crescut şi numărul de fire albe, ai o carenţă de Vitamina B5. Se găseşte în general în lăptişorul de matcă, în polen, în drojdia de bere, în hrişcă şi îngălbenuş.
Cum să integrezi Vitamina B5:
Consumă în fiecare dimineaţă un vârf de linguriţă de lăptişor de matcă sau o linguriţă de polen (verifică înainte dacă eşti alergic la aceste produse), sau mănâncă 3-4 ouă fierte moi pe săptămână, pentru a integra doza necesară de vitamina B5.
Acneea s-a înrăutăţit şi ţi-a crescut colesterolul? Ai nevoie de Vitamina B6
Dacă ai observat o înrăutăţire a acneei sau eczeme, pierzi păr, testele de sânge arată o creştere a colesterolului sau dacă în timpul zilei urinezi mai des decât de obicei şi mai mult, ai nevoie de vitamina B6. Se găseşte în orez, ton, ulei de seminţe de floarea soarelui, tărâţe şi în toate fainele integrale bio, în legumele cu frunză verde, în mazăre, în prune şi în banane.
Cum să integrezi Vitamina B6:
Mănâncă în fiecare zi o banană sau adaugă mazăre la supele tale. Atenţie să nu exagerezi cu dozele de vitamina B6 dacă suferi de ulcer, gastrită sau Parkinson deoarece reduce efectul medicamentelor utilizate pentru aceste afecţiuni.
Probleme de ficat şi tensiune? Ai nevoie de Vitamina B7
Dacă suferi de hipertensiune, disfuncţii renale sau alimentaţia ta este bogată în grăsimi; stresul ţi-a provocat o mărire a ficatului şi steatoză (sindromul ficatului gras), te poate ajuta Vitamina B7. Se găseşte în germeni de grâu, în drojdia de bere, în melasă, în organe şi în varză.
Cum să integrezi Vitamina B7:
Adaugă garniturilor şi salatelor tale o lingură de germeni de grâu. Atenţie să nu exagerezi cu dozele deoarece pot apărea probleme digestive şi emotive, transpiraţie excesivă şi anorexie.
Suferi de anemie? Îţi lipseşte Vitamina B12
Anemia, sau culoarea palidă, se manifestă când organismul are o carenţă de Vitamina B12. Măduva se foloseşte de aceste vitamine pentru a produce globulele roşii.
Cum să integrezi Vitamina B12:
Organismul se mulţumeşte cu cantităţi reduse din această vitamină. Alimentele care o conţin în concentraţii mai mari sunt laptele, ouăle şi carnea bovină.
Ai grijă de sănătatea ta şi alimentează-te corect.