Teiul, un Calmant Natural

Teiul, mulţumită acţiunii relaxante, este benefic pentru sistemul nervos, reduce insomnia, anxietatea, tahicardia şi hipertensiunea. Acţiunea expectorantă îl face şi un bun antigripal.

Teiul (Tilia Tomentosa) este un copac din familia Tiliaceae, originar din emisferul boreal. De lungă durată şi mari dimensiuni, dispune de rădăcini profunde şi un trunchi robust. Frunzele sunt înformă de inimă; florile, mici şi galbene, sunt adunate în buchete, iar fructele sunt transportate de vânt mulţumită unei frunze cu funcţie de aripă numită [tooltip tip=”Frunzișoară erbacee sau membranoasă, verde sau divers colorată, care se află la baza florilor.”]bractee[/tooltip], care uşurează răspândirea. Originea numelui latin Tilia provine de la „pliton” care înseamnă aripă.

Numele grecesc Filira provine de la mitul Filira, fiica Oceanului, care fusese posedată de Crono şi născuse un centaur pe nume Chiron, dar rusinându-se de acest lucru, a fost transformată de Zeus într-un tei, în limba greacă Filira.

În civilizaţiile antice germane, Teiul era un copac sacru şi simbol al dragostei în cuplu. Proprietăţile benefice ale teiului erau cunoscute de Plinius, Galen şi Teofrast, care utilizau scoarţa pentru tratamentul leprei, frunzele pentru abscese şi limfa împotriva căderii părului. Mai târziu, în fitoterapie, au fost apreciate şi proprietăţile antispasmodice şi sedative ale florilor.

Principii active

Scoarţa, dar în general frunzele şi florile teiului, conţin flavonoide, cumarine, ulei esenţial, mucilagine, tanini, săruri minerale, zaharuri şi vitamina C.

Proprietăţile teiului

Fitocomplexul teiului se bucură de proprietăţi calmante, antispasmodice şi decongestionante potrivite în special pentru a contrasta durerile gastrice, cefalea, nervozismul, hipertensiunea lejeră, anxietatea şi insomnia, mai ales dacă sunt cauzate de condiţii de stres.

Acţiunea sudoripară este utilza pentru îmbunătăţirea congestionării cailor respiratorii în caz de răceală şi gripă, dincolo de reducerea durerilor reumatice.

Teiul este disponibil în: infuzie, glicerină macerată, tinctură mamă şi cărbune.

Să vedem cum se utilizează teiul.

Uz intern

Antigripal: mulţumită conţinutului de vitamina C, teiul ajută la prevenirea simptomelor caracteristice anotimpului, scade febra şi este un expectorant activ, reducând tusea productivă şi inflamaţia gâtului. Infuzia este utilă pentru clătiri şi gargară, iar mierea cu tei este utilă pentru reducerea tusei.

Calmant: acţione directă asupra sistemului nervos, reducând starea de anxietate şi contrastând simptomele asociate: dureri de cap, palpitaţii, insomnie, probleme gastrice şi intestinale ca şi colonul iritabil. Cărbunele cu tei poate fi utilizat împotriva colitei.

În toate cazurile, teiul este recomandat în:

  • Infuzie: se pregăteşte cu 1 lingură rasă de frunze şi flori la fiecare cană de apă fierbinte.

Se acoperă şi se lasă în infuzie timp de 10 minute înainte de a filtra. Se bea în funcţie de nevoi în caz de palpitaţii, tahicardie şi nervozism până la 3 ori pe zi sau înainte de culcare în cazul insomniei.

  • Glicerină macerată: se diluează 30-50 de picături în puţină apă şi se consumă dimineaţa şi după-masa, la distanţă de mese timp de o lună.
  • Tinctura mamă din frunze şi flori: se consumă 30-40 de picături în puţină apă, înainte de culcare, timp de trei săptămâni.

Uz extern

[product id=”372″]

Calmant: infuzia de tei este un remediu optim de aplicat pe piele în caz de erupţii şi dermatite, pe faţă pentru depurarea şi tonifierea pielii, împachetări pe ochi pentru a calma arsuri şi roşeaţă.

Revigorant: băile de tei se pregătesc cu infuzie pentru uz extern, bogat în uleiuri esenţiale, care se adaugă la apă pentru un efect sedativ şi pentru a combate insomnia şi nervozismul. Sepregăteşte vărsând amestecul de frunze şi flori uscate (100gr) în apa caldă. Potrivit şi pentru footbath (picioarele se lasă la înmoi într-un lighean) pentru efectul revigorant şi pentru a dezumfla gambele şi picioarele.

Cicatrizant: frunzele proaspete de tei pot fi aplicate local pentru pregătirea [tooltip tip=”Pastă medicinală, cu acțiune emolientă și revulsivă, care se aplică, drept remediu, pe partea bolnavă a corpului;”]cataplasmelor[/tooltip] şi pentru a trata răni şi dermatite.

Contraindicaţii

Teiul nu prezintă contraindicaţii particulare. Totuşi, se recomandă consultarea unui medic de încredere înainte de utilizare. De evitat în caz de cardiopatie sau hipersensibilitate faţă de unadintre componente. A se respecta dozele indicate. Uzul excesiv poate duce la un efect laxativ şi la prezenţa de erupţii pe piele. A nu se consuma în timpul sarcinii şi al alăptării.

Să fiţi sănătoase.