Din recente studii reiese că o persoană din patru suferă de probleme de somn, mai mult sau mai puţin grave.
Pe timp de vară, din cauza temperaturii, insomnia se poate agrava. Insomnia care tinde să se cronicizeze cel mai mult (în aproape 70% din cazuri) e cea care se manifestă cu treziri dese în timpul nopţii.
Cele 5 reguli ale unei bune odihne
- Utilizează mereu draperii întunecoase şi închide mereu jaluzelele. Dacă te trezeşti în timpul nopţii pentru a merge la toaletă, foloseşte luminile discrete. Expunerea excesivă la lumină în timpul nopţii interferează cu metabolismul melatoninei, neurotransmiţător fundamental pentru regularea somnului.
- Dacă te trezeşti în timpul nopţii, cel mai bine e să te ridici din pat: să te întorci de pe o parte pe alta nu ajută. Cel mai bine e să te ocupi de ceva liniştitor, evitând calculator, telefon şi tv.
- Gustările din timpul nopţii sunt interzise: riscă să devină un obicei periculos, chiar şi pentru sănătate.
- Nu dormi dimineaţa, evită „puiul de somn” şi nu te culca devreme în noaptea imediat după „criza de insomnie”. Acest lucru poate cauza alterarea ceasului biologic al organismului, adică ritmul circadian care indică corpului când e momentul să stai trează şi când e momentul să dormi. Cu timpul, acest mecanism se transformă în insomnie cronică.
- Nu fixa alarma. Dacă obiectivul este să adormi repede, nu pune nicio alarmă la ceas sau la telefon. Jennifer. L Martin, specializată în studiul somnului la Universitatea UCLA spune „Persoanele încep să se gândească: cât timp îmi lipseştepână când sună alarmă, să mă duc la serviciu?” Acest lucru înrăutăţeşte situaţia deoarece creează anxietate şi stres.
Anxietate şi stres, „aliatele” insomniei
Problemele legate de somn sunt asociate cu stres şi anxietate, după cum a explicat recent Michael Perlis, directorul Şcolii de Medicina Somnului a Universităţii din Pennsylvania, într-un interviu oferit ziarului Wall Street Journal, dar de cele mai multe ori simple detalii pot îmbunătăţi situaţia, fără nevoia de a administra medicamente.