Să te supui la diete stricte sau sărind peste mese pentru a slăbi este greşit şi chiar contraproductiv deoarece încetineşte metabolsimul. Pentru a slăbi mănâncă puţin şi des.
Se întâmplă des ca persoane care vor să slăbească să comită greşeli care la final compromit eforturile lor: una dintre aceste greşeli este să faci pauze prea lungi între mese, mai ales între micul dejun şi cină.
În acest fel, metabolismul se încetineşte favorizând exploziile glicemice, deci dorinţa necontrolabilă de a consuma alimente hipercalorice ca şi dulciurile, îngheţata şi în general carbohidraţi.
Pericolul, însă, nu se termină aici: o cină copioasă, atunci când metabolismul tinde să încetinească în mod natural, îngreunează digestia şi favorizează acumularea de ţesut adipos.
Soluţia nu e să renunţi la mese ci contrariul
Oricât de paradoxal pare, să consumi multe mese mici în timpul zile – până la 7 mese – evitând să se acumuleze senzaţia de foame excesivă, te ajută să slăbeşti. Metabolismul nostru este ca un motor care macină în continuu: când citim, plămânii noştri respiră şi inima bate în continuu având nevoie de energie, alergăm şi muşchii au nevoie de energie, mâncăm şi intestinul nostru are nevoie de energie pentru a putea procesa şi absorbi alimentele. Chiar şi atunci când dormim, acel motor nu se opreşte deloc.
Acest motor este metabolismul. Cu cât acest motor merge mai intens, cu atât mai multe grăsimi se ard. Atunci când acest motor încetineşte, grăsimile se acumulează şi se depun.
Secretul pentru a slăbi este viteza metabolismului
Toţi vrem să avem un metabolism rapid care să ne garanteze forma fizică perfectă şi paradoxal, toţi activăm nişte strategii care în loc să accelereze metabolismul, îl încetinesc, făcându-ne să ne îngrăşăm.
Cine nu s-a gândit, atunci când s-a îngrăşat 2-3 kg: „Mănânc doar un măr pe zi şi într-o săptămână pierd 6-7 kg”? Aceasta este cea mai greşită strategie. Să sări peste mese este cel mai bun mod pentru a te îngrăşa, tocmai datorită faptului că organismul primeşte mesajul de pericol şi sărăcie, iar metabolismul, în mod înţelept, încetineşte la maxim şi conservă cât mai mult depozitele de energie, în special depozitele de grăsime.
Pentru a accelera metabolismul, trebuie să îl pui la treabă
Ceea ce trebuie să faci este să mănânci des şi puţin, de aceea, cea mai bună soluţie este să consumi 7 mese pe zi.
Cum să faci asta? Începe cu un mic dejun consistent, dar echilibrat (ceai sau cafea fără zahăr, 2 felii de pâine integrală prăjită cu puţină miere sau gem), o gustare la jumătatea dimineţii (un fruct, un iaurt, 5 migdale), un prânz lejer şi echilibrat care să conţină neapărat legume/verdeţuri, o gustare la jumătatea după-amiezii ca şi cea de dimineaţă, un aperitiv lejer (cel mai potrivit cu legume crocante care satură, dar nu îngreunează) şi o cină la fel de lejeră (peşte pe grătar, piept de pui, curcan, aromatizat cu puţină lămâie şi oregano), iar la final, cu o jumătate de oră înainte de culcare, o pătrăţică de ciocolată fondantă.
Alimentele recomandate mai sus sunt doar un exemplu, poţi modifică meniul în funcţie de propriile gusturi alimentare, dar regula generală este cea de a consuma mai multe mese mici în loc de 2-3 mese abundente.
Să te obişnuieşti în acest fel ajută metabolismul să rămână mereu activ, avantajând silueta.
Mănâncă sănătos şi fii în formă.