Părul și câteva mituri false

Introducere

Există multe mituri despre păr și sunt atât de răspândite încât le poți auzi atât în România cât și peste hotare. Sunt atât de multe crezuri din popor și multe din ele sunt chiar ciudate, mai ales atunci când este vorba despre sănătatea părului.

Uneori, aceste slăbiciuni sunt alimentate și de marile companii, prin informații publicitare deviante, asta deoarece situația psihologică a multor persoane afectate de pierderea părului este atât de fragilă încât orice speranță poate vinde un produs.

Am ales astăzi acest subiect tocmai pentru a dezminți unele din cele mai răspândite mituri despre păr și sănătatea lui:

Tunderea părului îl face mai puternic

O informație atât de răspândită, dar complet nefondată. Porțiunea care iese la suprafața pielii, numită tulpină, este, în realitate, partea moartă a acestuia, deoarece este formată din celule fără nucleu. Porțiunea vitală se află în derm, se numește folicul pilifer și nu este influențat în niciun fel de tunderea părului.

Se poate face transplant cu părul unui donator

Fals. Transplantul de păr constă în prelevarea de mici fragmente de piele cu tot cu foliculii piliferi, dintr-o zona hormono-independentă (de obicei de pe ceafă – zona occipitală) și se implantează în zona afectată de căderea părului.

Dintr-o serie de motive, această tehnică nu prevede în niciun fel utilizarea de păr provenit de la un donator. Din aceste motive, în cazul în care nu se poate recurge la un autotransplant, se pot utiliza alte tehnici, ca și implantul de fibre sintetice pe pielea capului sau pe o „piele artificială”. În ambele cazuri, pentru a reduce uzura inevitabilă, se recurge la sedințe periodice.

Părul gras sau plin de mătreață trebuie spălat în fiecare zi

Nimic mai greșit. Cantitatea de sebum produsă se reglează cu timpul și uneori, spălatul pe cap în fiecare zi poate stimula pielea scalpul să producă și mai mult sebum, în special datorită utilizării de șampon și alte produse.

În cazul producției excesive de sebum și a prezenței mătreții, se recomandă utilizarea de produse recomandate de dermatolog, deoarece excesul de sebum tinde să sufoce foliculul pilifer, iar seborrea și mătreața sunt asociate cu pierderea părului.

Pentru a evita pierderea părului, spală-l doar o dată pe săptămână

Ca și punctul de mai sus, este fals. Dacă ar fi adevărat, atunci ar trebui să cadă și părul din barbă sau de pe restul corpului, având în vedere faptul că în majoritatea cazurilor e vorba de cel puțin un spălat pe zi.

Asta nu înseamnă că părul trebuie spălat intensiv, în special atunci când este uscat și firav.

Există medicamente și tratamente cosmetice care cresc la loc părul căzut

Odată căzut, părul nu poate crește la loc.

Medicamente ca și finasteride sau minoxidilul, împreună cu alte produse cosmetice și integratoare, pot fi eficiente doar în prezenta de foliculi care, deși sunt slăbiți, ei prezintă încă o oarecare vitalitate.

Atunci când părul este deja căzut (în realitate a devenit atât de scurt, subțire și transparent încât nu se mai vede), nu există remedii care să îl facă să crească la loc.

Invitația noastră este de a căuta mereu informații corecte, nu mesaje „explozive și revoluționare”. Afirmațiile miraculoase despre tratamente definitive și soluții pentru chelie nu sunt niciodată credibile.

Părul se tratează cu atenție și un stil de viață corect (alimentație, protecție solară, fără fumat, o igienă corectă și controlul stresului).

Păduchii sunt atrași de părul murdar și încâlcit

Fals. Ambii factori împiedică păduchee să se prindă de tulpina părului.

Balsamul și produsele solare previn căderea părului în timp ce gelul favorizează căderea

Așa cum am spus deja, tulpina este partea moartă a firului de păr, care se poate slăbi și pierde din aspectul sănătos, datorită tratamentelor nepotrivite. Diferite cosmetice, ca și balsamul, îmbunătățesc aspectul părului, îl protejează de agenții atmosferici și de uzură, dar nu au nicio acțiune de apărare asupra foliculului pilifer.

Același lucru se aplică și atunci când vorbim de căldura uscătorului de păr sau a plăcii de îndreptat, care poate afecta legăturile proteice de la baza structurii părului, înrăutățindu-i aspectul.

Aceste lucruri pot provoca daune estetice părului, dar nu pot influența vitalitatea foliculului.

Din acelai motiv, vopseaua, gelul, permanentul și altele nu influențează asupra fenomenului fiziologic și periodic de cădere a părului, decât în cazul unei alergii (utilizarea excesivă de gel poate agrava seborrea sau iritațiile datorită efectului ocluziv asuprafoliculului).

Pe timpul verii este important să protejezi pielea capului cu pălărie sau similare, deoarece soarele provoacă arsuri care dăunează sănătății bulbului. Același lucru se întâmplă și la salonul de bronzat.

Pălăria, șapca și casca de motocicletă accelerează căderea părului

Nu există nimic științific în spatele acestei idei. Mai mult de atât, pe timp de vară toate acestea pot fi utilizate pentru a proteja părul de razele soarelui.

Dacă smulgi un fir alb, cresc alte două, trei sau cinci

În orice variantă ați auzi-o, această legendă metropolitană este falsă. Nu există nicio explicație științifică care să confirme că atunci când se rupe un fir de păr, cresc mai multe în locul lui.

Clătirea cu apă rece face părul mai strălucitor

Deși nu este o legendă foarte cunoscută, clătirea cu apă rece nu influențează în niciun fel luciul părului.

Periatul zilnic face părul mai frumos

O legendă falsă, dar și potențial dăunătoare, mai ales dacă periatul este intensiv, caz în care se obțin rezultate estetice negative.

Dacă mai știți și alte practici care fac părul mai frumos, vă invităm să le scrieți în comentarii. Suntem curioși.

Să aveți un păr frumos și sănătos.