Muşeţelul, o Plantă Miraculoasă la Început de Martie

Planta de muşeţel e faimoasă pentru proprietăţile sale relaxante, dar florile sunt utile şi împotriva gastritelor, crampelor şi inflamatiilor pielii.

Muşeţelul este o plantă care se cultivă cu mare uşurinţă încă din antichitate pentru efectul său calmant. Muşeţelul ne reechilibrează într-o lună agitată ca şi luna martie, umplând cu flori albe parfumate câmpiile şi balcoanele celor care îl cultivă.

Această plantă din familia Asteracee îşi trage numele din grecul „chamai” (mic) şi „melon” (măr), datorită aromei fructate pe care o eliberează coroniţele sale.

Există două tipuri de muşeţel: muşeţelul comun sau matricaria, care creşte în tufe şi poate atinge un metru în înălţime, şi muşeţelul roman, o plantă perenă mai scundă, care creşte liber pe pământ.

Muşeţelul nu elimină doar insomnia

Toţi ştiu faptul că muşeţelul previne insomnia, dar conţine multe elemente antispastice şi antiinflamatoare, motiv pentru care se utilizează şi pentru tratarea gastritelor sau crampelor intestinale şi menstruale.

Dacă somatizezi stresul prin dureri acute de stomac, tratează-te cu muşeţel: pune în infuzie o lingură de flori uscate (sau două de flori proaspete) într-un litru de apă rece (da, rece).

Îndulceşte cu o lingură de miere de salcâm şi filtrează atunci când bei.

Datorită componentelor amare, muşeţelul este eficient şi pentru a reduce aerofagia: pune în infuzie într-o cană de apă fierbinte 2 linguri de flori uscate împreună cu o lingură rasă de fenicul pentru a îmbunătăţi efectul carminativ. Lasă în infuzie timp de 10 minute apoi filtrează şi consumă.

Efectul antiinflamator este util şi în cazul problemelor articulare şi reumatice, dacă bei 2 căni de infuzie pe zi timp de o lună.

Muşeţelul, perfect şi pentru piele în cazuri de urgenţă

Dacă suferi de eczeme sau inflamaţii ale pielii, încearcă o baie relaxantă cu flori de muşeţel.

Tot ce trebuie să faci este să verşi un litru de infuzie concentrată de muşeţel matricaria în cadă. Scufundă-te pentru 15 minute, iar la final efectuează un masaj după metodă următoare:

Amestecă 5 picături de ulei esenţial de muşeţel roman cu o lingură de ulei de cocos şi masează cu această compoziţie toate zonele roşii.

Pregăteşte-te de anotimpul alergiilor împrăştiind în casă, mai ales dimineaţă, câteva picături de muşeţel. Când alergia se activează, masează talpa piciorului cu câteva picături sau inhalează direct punând câteva picături de ulei esenţial pe o batistă.

Să fii sănătoasă şi să te bucuri de primăvară.