Merele, un Concentrat de Substanţe Antitumorale

Un recent studiu european a descoperit mecanismul prin care moleculele conţinute în mere acţionează blocând creşterea anumitor tumori.

Antioxidanţii continuti în mere fac din acest fruct un aliment extrem de benefic pentru sănătatea noastră; până acum nu se cunoşteau mecanismele pentru care putea fi introdus în lista de alimente antitumorale.

Un studiu european, efectuat de Institutul de Ştiinţe ale Alimentaţiei şi Consiliul Naţional de Cercetare din Italia (Isa-Cnr), în colaborare cu Departamentul de chimie şi biologie al Universităţii din Salerno, a publicat „Scientific Reports”, în care sunt conţinute rezultatele studiului asupra moleculelor conţinute în mere şi dotate de proprietăţi antitumorale.

„De câţiva ani, în literatura de specialitate apare tot mai des faptul că sucul de mere are efecte de prevenţie asupra tumorilor la colon-rect, dar nu era clar mecanismul molecular, adică modul în care polifenolii din suc acţionează împotriva tumorilor”, declara A. Facchiano, cercetător în cadrul acestui studiu.

Merele sunt medicamente naturale

Acum, lucrurile sunt puţin mai clare: polifenolii din mere blochează multiplicarea ADN-ului celulelor canceroase din colon, de aceea blochează şi creşterea masei tumorale. Polifenolii acţionează asupra aceloraşi proteine pe care intervin şi medicamentele antitumorale dezvoltate recent. Acesta este primul pas spre alte studii şi pentru a înţelege cum pot avea merele un efect preventiv asupra tumorilor.

Proaspete sau stoarse, consumă merele de fiecare dată când ai ocazia

Studiul s-a concentrat pe 3 tipuri de mere: Annurca, Red Delicious şi Golden Delicious. Acestea se pot consuma pe toată perioada iernii, pot fi adăugate la porridge sau în iaurt la micul dejun, dar sunt perfecte şi pentru gustarea dintre mese sau pentru a încheia prânzul în mod sănătos.

La fel de bun este şi sucul de mere (cel pur), cu o concentraţie ridicată de zaharuri, dar şi vitamine şi antioxidanţi. Poţi dilua jumătate de pahar de suc de mere cu puţină apă, la temperatura camerei sau puţin călduţă, pentru o băutură potrivită în orice moment al zilei.

Mâncaţi şi voi un măr suculent şi gustos în fiecare zi. Să fiţi sănătoase.