Generalități
Hemicrania oftalmică sau migrena oftalmică este o formă de durere de cap caracterizată de apariția unei probleme de vedere și/sau simptome neurologice.
Cefaleei, se pot asocia fotofobia, fosfene (flash-uri și „scântei” în ochi), scotoame (vizionarea de pete închise sau colorate), grețuri, vertij și amorțeală la membrele superioare. Aceste probleme pot interfera temporar cu unele activități ca și cititul sau condusul, deși condiția nu e considerată, de obicei, gravă, iar simptomele vizive sunt complet reversibile.
Abordarea corectă a acestei condiții și evitarea factorilor care o declanșează, ajută la reducerea frecvenței episoadelor. Din acest motiv, este foarte important să nu se confunde cu alte forme de durere de cap.
Hemicrania oftalmică e determinată, în general, de o reducere a fluxului hematic local, Eveniment determinat de contracția bruscă a vaselor sanguine din zona ochilor. Hemicrania oftalmică poate fi favorizată de astenopie (oboseala ochilor), defecte de vedere (miopie, hipermetropie sau astigmatism) sau patologii oculare care îngreunează vederea (ex. cataracta). În unele cazuri, poate origina dintr-o inflamație a nervului trigemen.
Un episod de hemicranie oftalmică (migrenă oftalmică) poate dura de la câteva minute la câteva ore.
Ce este?
Hemicrania oftalmică este o anumită formă de cefalee, însoțită de schimbări în vederea mono-oculară.
Chiar și durerea de cap care poate însoți această condiție, afectează doar o latură a craniului; durerea apare la mai puțin de o oră după apariția problemei de vedere.
Hemicrania oftalmică este, în general de tip pulsant și de intensitate grav-moderată. Problema se poate agrava cu mersul pe jos sau cu urcarea treptelor și poate fi însoțită de greață, vărsături și creșterea sensibilității la lumină și sunete puternice.
Hemicraniile oftalmice sunt mai des întâlnite la femei tinere, de obicei sub 40 de ani. De asemenea, afecțiunea se observă mai des în persoanele cu predispunere personală sau ereditară la hemicrania cu aură.
Atenție! În unele cazuri, termenul medical de „hemicranie oftalmică” poate genera confuzie. Acestea poate fi utilizat pentru a indica aura hemicranică sau hemicrania retinică. În realitate, acești termeni din urmă sunt sinomie, dar reprezintă patologii diferite față de hemicrania oftalmică.
Aura hemicranică
Uneori, hemicrania oftalmică este descrisă ca o aură, care e un amestec de manifestări ce preced sau însoțesc, în unele cazuri, o cefalee hemicranică.
Dacă sunt prezente, simptomele vizive de scurtă durată afectează ambii ochi, în timp ce hemicrania oftalmică e monolaterală.
Aura hemicranică poate fi asociată cu alte manifestări ca senzația de amorțeală, grață, vărsături și creșterea sensibilității la lumină și zgomot. Simptomele vizive cuprind și flash-uri, scântei, pete închise, fulgere de lumină și puncte oarbe. Uneori, aura se poate manifesta și fără dureri de cap.
Hemicrania retinică
Este vorba despre o problemă rară, care provoacă durere puternică localizată în spatele ochilor. De obicei, aceste episoade sunt repetate și durează câteva ore.
Hemicrania retinică este precedată de probleme de vedere (fulgerări scânteiătoare și zone întunecate punctiforme) mereu la același ochi cărora se succede o pierere tranzitorie a vederii, parțiale sau complete.
Aceată condiție poate semnala ceva mai grav; cauzele sunt atribuite unui vasospasm retinic sau unei forme ocupare de infarct hemicranic.
Deși sunt asemănări cu simptomele vizive tranzitorii și complet reversibile asociate cu durerea de cap cu aură cu care poate fi confundată, hemicrania retinică poate induce grave consecințe, ca orbirea mono-oculară permanentă (nu la ambii ochi). Din acest motiv trebuie asigurată o vizită medicală pentru un tratament imediat.
Cauzele
Hemicrania oftalmică e o condiție care se poate manifesta din diverse motive.
Deși s-au efectuat multe studii, nu se știu cauzele exacte ale acestui tip de hemicranie. Ceea ce se știe, în schimb, este că e vorba despre un răspuns la nivel neurologic a stimulilor specifici, favorizat de diferite condiții întâlnite aproape la toate persoanele afectate.
La baza hemicraniei oftalmice, par să fie implicați factori genetici și vasculari:
- Cauze genetice: la unele persoane afectate de această formă de hemicranie au fost identificate anomalii ereditare specifice;
- Cauze vasculare: condiția poate fi generată de o reducere temporară a fluxului sanguin (vasoconstricție), provocată de o contracție bruscă a vaselor de sânge din spatele bulbilor oculari.
Hemicrania oftalmică poate fi asociată cu diferite alte condiții patologice:
- Defecte de vedere necorectate (miopia, hipermetropia sau astigmatismul);
- Oboseala ochilor (astenopia);
- Boli ale ochilor care îngreunează vederea (cataractă);
Factori care pot favoriza un episod de hemicranie oftalmică:
- Deshidratare;
- Căldură excesivă;
- Altitudine mare;
- Fumat;
- Stil de viață stresant;
- Hipertensiune;
- Hipoglicemie;
- Pilula contraceptivă;
- Schimbări hormonale;
- Medicamente;
- Exces de sodiu în alimentație;
- Somn deranjat.
În unele cazuri, hemicrania oftalmică poate fi rezultatul unei inflamații a nervului trigemen.
Alți factori care pot predispune la hemicrania oftalmică sunt patologii ca ateroscleroza, lupus eritematos sistemic sau anemia falciformă.
Semne, simtome și complicații
Hemicrania oftalmică se manifestă cu atacuri repetate caracterizate de probleme de vedere la un singur ochi și cefalee de tip hemicranic (durere de cap laterală).
Simptomele vizive asociate cu această condiție cuprind:
- fotofobia (creșterea sensibilității la lumină);
- Creșterea lacrimării;
- Vizionarea de Pete oarbe, închise la culoare sau colorate, fixe sau scânteietoare (scotoame);
- Senzația de fulgerături sau flash-uri de lumină, chiar și în lipsa acesteia (fosfene);
- Pierderea parțială a vederii cu orbire temporară.
Aceste probleme sunt complet reversibile și, de obicei, durează de la 5 la 20 de minute (nu durează niciodată mai mult de o oră). Durerea de cap are, în schimb, o rudată care se poate întinde de la 4 ore până la 2 sau 3 zile, în unele cazuri grave.
Chiar și durerea de cap care însoțește hemicrania oftalmică afectează doar o latură a craniului. Durerea apare în decurs de o oră de la problemele de vedere și, de obicei, e de tip pulsant de intensitate grav-moderată.
Hemicrania oftalmică se poate agrava în cursul activității zilnice și poate fi asociată cu:
- Greață și vărsături (în cele mai puternice episoade);
- Hipersensibilitate la zgomot;
- Vertij;
- Deficit de forță musculară;
- Senzația de amorțeală generală;
- Dificultăți de expirmare verbală;
- Pierderea sensibilității la degetele mâinilor și la palatul gurii.
Diagnostic
În cazul acestei patologii trebuie efectuată imediat o vizită specialistică amănunțită.
Diagnosticarea acestui tip de durere de cap este des efectuată „prin excludere” deoarece alte condiții pot provoca probleme vizive similare.
Cea mai importantă diferență este că, în timpul unui episod de hemicranie oftalmică, aceste simptome se pot verifica doar la un ochi.
Un medic poate pune corect diagnosticul examinând anamneza personală și a familiei pentru a culege informații relative simptomelor trăite de pacient și pentru a se îndrepta către un examen oftalmologic.
Înainte de a formula diagnosticul de hemicranie oftalmică, trebuie excluse alte posibile cauze de orbire monoculară tranzitorie (amaurosis fugax), grave probleme la ochi, consecința unui ictus sau cele de tip traumatic, desicarea carotidei sau nevrita optică.
Terapia hemicraniei oftalmice (migrenei oftalmice)
Odată pus diagnosticul, hemicrania oftalmică poate fi tratată corect, acționând asupra simptomelor cu medicamente cu acțiune rapidă.
În funcție de caz, medicul poate prescrie medicamente antidurere pe bază de antiinflamatoare nesteroidiene (ca aspirina sau ibuprofen), ergotamina sau triptani (principiu activ vasoconstrictor), beta-blocante sau calciu-antagoniste (care relaxează vasele sanguine în creier).
Unele medicamente pot fi utile pentru prevenirea episoadelor de hemicranie oftalmică. Printre acestea se află și antidepresive triciclice (amitriptilina sau nortriptilina) și anticonvulsive (ex. Divalproex sodic si topiramatul).
Medicul alege ce să prescrie atât în funcție de frecvența atacurilor de hemicranie cât și vârsta pacientului. Trebuie urmate indicațiile acestui cu strictețe.
Un obicei util în tratamentul acestui tip de afecțiune este utilizarea ochelarilor pentru a corecta eventuale probleme de vedere sau pentru a reduce oboseala ochilor.
O altă strategie eficientă pentru prevenirea hemicraniei oftalmice constă în acțiuni asupra factorilor ambientali. În cazul hemicraniei oftalmice cauzate de stres, se poate recurge la remedii naturale, pe bază de valeriană, mușețel și melissa, toate cu acțiune calmantă, la fel ca și această miere polifloră din flori sălbatice, cu o compoziție foarte interesantă, poate susține funcționarea sistemului nervos și ajută la îmbunătățirea activității creierului.
De asemenea, vă sfătuim să evitați factorii care pot favoriza, în general, apariția durerilor de cap, ca fumatul, ambientele neaerisite, consumul de alcool, căldura excesivă, deshidratarea, ambientele foarte zgomotoase, alimentele bogate în glutamat monosodic, nitriții, lactoza și sodiul (sarea).
Dacă nu ați fost de mult timp la oftalmolog, vă invităm să programați o vizită de control.
Multă sănătate!