Factori Antinutriţionali: Ce Sunt şi Cum să îi Elimini

Alimentele nu conţin doar substanţe benefice ci şi elemente mai puţin cunoscute şi dăunătoare pentru sănătatea ta. Descoperă care sunt şi cum să te protejezi de ele.

În alimentele pe care le consumăm zi de zi sunt prezente anumite elemente pe care ştiinţa alimentaţiei le defineşte „factori antinutriţionali”.

Ce înseamnă, în realitate, factor antinutriţional?

Se numesc astfel acele substanţe prezente în mod natural în alimente, care influenţează negativ absorbţia altor nutrienţi importanţi pentru organism. Dacă le cunoaştem, le putem evita sau putem reduce impactul pe care îl au asupra noastră, mai ales asupra stomacului şi intestinului. Uite câteva exemple de factori antinutriţionali foarte răspândiţi. Pentru fiecare dintre ei voi indică şi principalele soluţii.

Oxalaţi şi fitaţi: îi găseşti în cereale, în derivaţi şi în legume uscate

Este vorba despre săruri ale acidului osalic şi ale acidului fitic. Odată consumaţi, reduc absorbţia anumitor minerale ca şi calciul, fierul şi magneziul. în plus, atunci când acidul osalic se leagă cu calciul, formează osalatul de calciu, care tinde să se acumuleze în căile urinare, contribuind la formarea de calculi.

Cum se elimină?
E de-ajuns să înmoi alimentele respective, înainte de gătire, pentru a degrada factorii antinutriţionali, favorizând biodisponibilitatea mineralelor prezente în aliment.

Alcaloizi: sunt prezenţi în cartofi, vinete crude şi roşii verzi

Sunt substanţe bazice cu gust amar şi foarte toxice. Cea mai cunoscută e solanina, care în concentraţii moderate nu creează probleme, dar poate cauza iritaţii pe mucoasa gastrică. Gătirea acestor alimente elimină problema.

Lectine: le găseşti în cereale şi legume

Sunt proteine care acţionează asupra capacităţii de integrare a multor nutrienţi esenţiali, provocând daune la sistemul digestiv. Cele mai cunoscute lectine vegetale sunt: concanavalina A din fasole, aglutinina din germenul de grâu, lectina din arahide şi fitoemoaglutinina din fasolea roşie.

Cum se elimină?
Se dezactivează cu căldură, de aceea, pentru a consuma aceste alimente, trebuie să le găteşti bine.

Compuşi goitrogeni: sunt conţinuţi în varză, brocoli, conopidă şi cartofi dulci

Au o acţiune antitiroidiană deoarece creează o interferenţă în metabolismul iodului, putând provoca hipotiroidism şi mărirea tiroidei.

Cum se elimină?
E de-ajuns să ai o alimentaţie variată pentru a evita problemele tiroidei.

Glicoside cianogenetice: sunt prezente în seminţele fructelor

Sunt o clasă de substanţe vegetale care, prin hidroliză, formează acidul cianhidric: cel mai del întâlnit e Amigdalina. Consumarea acestuia în doze mari provoacă aceleaşi simtome ca şi otrăvirea cu cianură: gură uscată, vomă, dureri abdominale şi, în cazuri mai grave, chiar comă şi deces.

Cum se elimină?
Evită să consumi toate seminţele fructelor.

Avidina: se găseşte doar în albuşul de ou

Este o proteină care inhibă absorbţia Vitaminei B8. Se află în albuşul de ou, dar este eliminat prin gătire.

Un sfat în plus

Cine urmează o alimentaţie variată, consumă antinutrienţi în cantităţi foarte mici, fără efecte dăunătoare asupra sănătăţii. Nu se întâmplă acelaşi lucru în cazul persoanelor care, din diferite motive, nu au o alimentaţie diversificată, producând carenţe dăunătoare. În aceste cazuri e nevoie de mai multă atenţie în alegerea următoarei mese.

Alimentaţi-vă corect şi să fiţi sănătoase.