Excesul de Carne si Pesticide Îngraşă

Un studiu recent a demonstrat că pentru aceeaşi cantitate de calorii şi activitate fizică, suntem mai graşi faţă de acum 40 de ani, iar vina este şi a consumului de carne şi a pesticidelor.

Caloriile pe care le consumăm sunt aproximativ aceleaşi, la fel şi timpul dedicat activităţii fizice, dar faţă de cei care aveau vârsta noastră în anii ’70 şi ’80, suntem mai graşi.

Acest lucru a rezultat în urma studiului publicat de revista Obesity Researcch & Clinical Practice, efectuat de cercetătorii de la York University din Toronoto (Canada).

În timpul studiului, experţii au analizat indexul de masă corporală, alimentaţia şi obiceiurile a 36.377 de persoane, urmărite pe o perioadă de 37 de ani, între 1971 şi 2008, şi au monitorizat activitatea fizică desfăşurată de 14.419 persoane între 1988 şi 2006.

Rezultatul a demonstrat că, pentru aceeaşi cantitate de calorii introduse prin alimentaţie şi pentru acelaşi tip de activitate fizică, greutatea participanţilor din 2008 era mai mare cu 10% faţă de cei din 1971, în timp ce persoanele care practicau sport în 1988 erau cu 5% mai uşori decât cei care făceau acelaşi tip de sport în 2006.

Carnea şi pesticidele sunt responsabile de creşterea greutăţii

În ceea ce priveşte cauzele creşterii greutăţii medii a persoanelor din generaţia noastră, Jennifer Kuk, autoarea studiului, a formulat următoarele teorii:

  • Expoziţia la substanţe chimice ca pesticidele şi conservanţii conţinuţi în alimente şi în ambalaje, poate influenţa sistemul endocrin şi poate încetini metabolismul.
  • O alterare a florei bacteriene, datorată consumului excesiv de carne.
  • Creşterea consumului de medicamente, mai ales a antidepresivelor.

Alimentele proaspete contrastează îngrăşarea

Soluţia cea mai bună este alimentaţia sănătoasă, care conţine cereale integrale, fructe şi legume, pentru aportul de fibre, şi alimente proaspete în locul celor produse la nivel industrial.

Printre sfaturile de urmat sunt şi câteva din cele mai des întâlnite în ghidurile Instituţiilor Sanitare din ţările dezvoltate:

  • Limitează utilizarea de tigăi antiaderente zgâriate.
  • Nu folosi de mai multe ori farfurii şi caserole din plastic de unică folosinţă şi aruncă-le pe cele care par uzate.
  • Citeşte mereu pe etichete care sunt acele alimente pentru care este potrivit ambalajul alimentar, cel din hârtie.

Sunt câteva lucruri simple, pe care le poţi respecta cu uşurinţă.

Ai grijă de sănătatea ta şi alimentează-te corect!