Durerea lombară: cauze, simptome și tratament

Generalități

Durerea lombară se referă la durerea din zona inferioară a spatelui.

Simptome deseori invalidante, durerea lombară este cauzată de diferite situații, în mare parte de o accidentare a mușchilor sau ligamentelor spatelui, însă mai rar poate fi și rezultatul fracturilor vertebrale, tumorilor vertebrale, herniei discale, stenozei vertebrale, sciatalgiei, cruralgiei, sarcinii, spondilozei șamd.

Foarte des, prezența durerii lombare este asociată cu alte deranjamente ca și rigiditatea, dificultatea de a face mișcare, furnicături, dar și a altor simtome care diferă în funcție de cauzele care provoacă durerea.

În cele mai multe cazuri, pentru diagnosticarea durerii și a cauzelor ei, sunt suficiente examenul obiectiv și anamneza.

Tratamentul durerii lombare prevede o terapie cauzală combinată cu o terapie simptomatică.

Ce este durerea lombară

Cunoscuta și cu termenii de lombalgie sau durere de spate, durerea lombară este un simptom foarte răspândit, uneori foarte deranjant.

Statisticile spun că durerea lombară este varianta cel mai des întâlnită a durerii de spate. În termeni de incidență, apare mai des decât cervicalgia (adica durerea de spate în zona cervicală sau durerea gâtului) și decât durerea dorsală.

Durerea de spate: e o problemă comună cu efecte potențial invalidante

Durerea de spate afectează în mod egal femei și bărbați, de orice proveninență socială, vârstă sau rasă.

Se poate prezenta în diferite feluri. De exemplu, unii pacienți o descriu ca o durere surdă, alții ca pe o durere fulgerătoare alternată cu faze de aparentă îmbunătățire, alte persoane o descriu ca pe o senzație “arzătoare”.

Câteva statistici interesante

 • 9 persoane din 10 pot spune că au suferit cel puțin o dată în viață de dureri de spate
 • 5 adulți din 10 suferă anual de dureri de spate
 • în tări ca Statele Unite, cira 95% din populație a suferit de dureri de spate cel puțin o dată

Cauzele durerii de spate

În majoritatea cazurilor, durerea de spate este rezultatul unei afecțiuni musculare sau a ligamentelor spatelui (ex. Tensiune excesivă, contracturi, îndindere sau ruptură musculară), afecțiune care, de cele mai multe ori e asociată cu un efort exagerat, o postură greșită sau o mișcare nenaturală.

Știai că…

Medicii definesc durerea de spate rezultată dintr-un accident muscular sau ligamentos ca fiind “durere de spate nespecifică”, unde expresia “nespecifică” se referă la faptul că pacientul nu își amintește precis originea durerii.

Cu o frecvență mai mică, durerea de spate este consecința unor condiții complet diferite de cele mai sus menționate. Printre acestea:

 • Fracturi vertebrale. În general, fracturile vertebrale sunt rezultatul unei căzături accidentale pe spate sau a microtraumatismelor repetate în timp, provocând daune la coloana vertebrală. În cazuri mai rare, fracturile vertebrale sunt o complicație a osteoporozei.
 • Tumori vertebrale (tumori ale corpului vertebral)
 • Hernia discală. Este termenul medical care indică ieșirea nucleului polpos din unul dintre discurile intervertebrale.
 • Sciatalgia (sau comun numita sciatica). Este inflamația nervului sciatic din cauza comprimării sau iritării rădăcinilor nervului. Atunci când sciatalgia este combinată cu durerea lombară, ia și numele de lombosciatalgie.
 • Cruralgia. Este inflamația nervului crural, cauzată de comprimarea sau iritarea rădăcinilor nervului. Cruralgia combinată cu durerea lombară se numește și lombocruralgie.
 • Spondilolisteza lombară. Este o afecțiune a coloanei vertebrale caracterizată de alunecarea anormală a unei vertebre pe vertebra inferioară.
 • Spondiloza lombară. Este degenerarea coloanei vertebrale lombare cauzată de fenomene artrozice, de uzarea osoasă asociată îmbătrânirii sau a unei fracturi vertebrale mai vechi.
 • Stenoza spinală lombară. Prin stenoză spinală, medicii se referă la îngustarea patologică a unei porțuni din canalul vertebral (sau canalul spinal), adică acel canal din coloana vertebrală prin care trece măduva spinării.
 • Anomaliile coloanei, ca scolioza sau hipercifoza.
 • Infecțiile coloanei vertebrale. Acestea pot avea legatură cu vertebrele (spondilita), cu discurile intervertebrale (dischita) sau ambele (spondilodischita).
 • Calculi renali sau infecții renale.
 • Sarcina. Starea de gravidanță comportă o serie de modificări hormonale și fizice care predispun la durerea de spate, în special în zona lombară.
 • Bolile aparatului genital feminin ca endometrioza, tumori de ovare, cistite sau fibroame uterine.

După cum poți vedea, printre cauzele durerii lombare se află condiții de relevanță clinică scazută (ex. Tensiunea musculară) și condiții clinice foarte importante (ex. tumori, hernie de disc, infecții etc).

Factori de risc și Durerea Lombara

Factorii care favorizează apariția durerii lombare sunt: sedentarietatea, obezitatea, vârsta avansată, excesul de sport, anxietatea și stresul.

De asemenea, factori de risc de durere lombară sunt și:

 • Postura incorectă
 • Ridicarea de obiecte grele cu tehnici incorecte
 • Activități repetate cu greutăți mari
 • Utilizarea de saltele prea moi pentru odihnă
 • Accidente auto/moto/etc

De ce durerea de spate afectează cel mai des zona lombară?

Zona lombară este cel mai des afectată de durerile de spate deoarece în ea se concentrează mare parte din greutatea corpului, mai ales în momentul ridicării unei greutăți. Din acest motiv, incidența crescută a durerii lombare față de alte dureri de spate este justificată de fiziologia și biomecanica coloanei vertebrale.

Curiozitate

Tocmai pentru ca în zona lombară se concentrează mare parte din greutatea corpului și a greutăților în timpul ridicării acestora, evoluția a facut ca vertebrele lombare să fie mai robuste și voluminoase decât în restul coloanei vertebrale.

Tipuri de durere lombară

În funcție de modalitatea prin care apar simptomele și timpul permanenței acestora, durerea lombară este acută sau cronică.

Durerea lombară acută (sau lombalgia acută) este senzația dureroasă din zona lombară, cu apariție bruscă și a cărei durată nu depășește 6 săptămâni.

Durerea lombară cronică (sau lombalgia cronică), în schimb, este senzația dureroasă din zona lombară, care apare gradual și a cărei durată e de cel puțin 12 săptămâni.

Știai că

În Statele Unite, durerea lombară acută împreună cu cea cronică reprezintă al doilea motiv cel mai des întâlnit pentru care persoanele merg la medic? Înainte de ele e doar gripa.

Simptome și complicații

Des, durerea lombară apare asociată cu alte simptome, ca:

 • Rigiditatea locală (unde local înseamnă în zona lombară)
 • Furnicături sau senzația arzătoare localizată
 • Dificultăți de mișcare, din cauza acutizării durerii

În plus, odată cu prezența unor factori cauzali, durerea lombară face parte dintr-un aspect general simptomatologic, care poate include:

 • Durere, furnicături și/sau senzația de slăbiciune în zona coapsei, gambei și/sau a piciorului. Aceste deranjamente se observă atunci când cauza este o hernie de disc, o tumoare vertebrală sau sciatalgia.
 • Șchiopatare. Des asociată cu durerea lombară, atunci când factorul determinant este cruralgia, hernia discală sau sciatalgia.
 • Pierderea controlului sfincterului anal și/sau vezical. Este observabilă în prezența unei tumori vertebrale sau a unei hernii de disc.
 • Atrofia musculara la nivelul membrelor inferioare. Des întalnită în cazul cruralgiei, dar și în alte cazuri.
 • Febra. Se asociază cu durerea lombară în cazul unei infecții a coloanei vertebrale (spondilita, discita sau spondilodiscita)
 • Pierderea în greutate fără motiv. Însoțește durerea lombară când aceasta e cauzată de o tumoare.

Caracteristicile durerii

Durerea lombară poate fi fulgeratoare, arzătoare sau surdă. În plus, poate fi continuă sau se pot alterna faze în care e foarte intensă cu faze de aparentă îmbunătățire.

Complicații

Eventualele complicații care pot deriva din durerea lombară depind de cauzele care generează condiția dureroasă.

În cele mai comune cazuri de lombalgie, posibilele complicații pot fi:

 • Incapacitatea, din cauza durerii, de a face mișcări, uneori chiar și banale
 • Starea de irascibilitate sau depresivă, ca și consecință a incapacității mai sus descrise (în a percepe că și cele mai simple activități reprezintă o problemă)

Când trebuie să mergi la medic?

În cazul durerii lombare, e bine să mergi la medic atunci când:

 • Durerea e foarte puternică și invalidantă
 • Durerea nu scade nici în cazul repausului (poate fi semnul unei condiții musculare sau ligamentoase mai grave)
 • Pacientul are febră (poate fi semnul unei infecții)
 • Pacientul schioapătă sau pierde controlul sfincterului anal sau vezical (poate fi semnul unei cauze neurologice)
 • Pacientul pierde în greutate fără motiv (poate fi semnul unei neoplazii)

Diagnostic

În majoritatea cazurilor, pentru a pune diagnosticul durerii și cauzei care o provoacă, este suficient un atent examen obiectiv și o minuțioasă anamneză.

Dacă acestea nu sunt suficiente pentru a stabili corect cadrul diagnostic, sunt necesare teste instrumentale ale coloanei vertebrale, ca și radiografia (RX), rezonanța magnetica (RMN) sau, în unele cazuri, tomografia computerizată (TAC).

Examenul Obiectiv și Anamneza

Pentru persoanele care suferă de dureri lombare, examenul obiectiv constă într-un control acurat al spatelui, în timpul căruia medicul cere pacientului să îi arate locul în care simte durerea și să descrie/exemplifice mișcările care accentuează aceasta senzație. Anamneza, în schimb, prevede o serie de întrebări cu scopul de a clarifica un posibil eveniment care a cauzat condiția dureroasă, starea de sănătate generală a pacientului și istoricul medical al acestuia.

Testele instrumentale ca RX, RMN sau TAC sunt utile în diagnosticarea durerii lombare cauzate de tumori vertebrale, scolioze, hipercifoze, hernii discale, spondilite, stenoza spinală, spondiloza, etc.

Tratamentul

În prezența durerii lombare, medicii consideră indispensabil un tratament cauzal combinat, cu scopul de a contrasta cauza durerii, cu un tratament simptomatic, cu scopul de a reduce simptomele, de a accelera însănătoșirea și de a preveni reîntoarcerea durerii.

Tratamentul celor mai comune episoade de durere lombară

În cele mai des intalnite tipuri de durere lombară, adică atunci când cauza este de origine musculară sau ligamentoasă, tratamentul prevede:

 • Repaus activ. Prin care se înțelege că pacientul trebuie să evite orice activitate care provoacă sau accentuează durerea (ex. Ridicarea de greutăți, mișcările nenaturale, etc), păstrând totuși o oarecare activitate lejeră. În cazul problemelor musculare sau ligamentoase, repausul structurilor interesate reprezintă cel mai bun tratament cauzal (deoarece permite muschilor și ligamentelor să se repare/regenereze).
 • Adoptarea unei posturi corecte, atunci cand persoana stă pe scaun sau în pat, pentru a garanta o recuperare mai rapidă.
 • Aplicarea de gheață pe zona dureroasă, de 4/5 ori pe zi, pentru nu mai mult de 15 minute de fiecare dată. E un remediu antiinflamator, care reduce durerea.
 • Antiinflamatoare ca și AINS (antiinflamatoare nonsteroidiene) sau paracetamol. La fel pentru reducerea durerii.

Știai că…

În pat, pozițiile ideale în cazul durerii lombare sunt:

 • cu fața în sus și o pernă sub genunchi
 • pe o parte, cu genunchii spre piept și bărbia îndreptată spre genunchi, cu o pernă între genuchi

Ce trebuie să faci dacă durerea persistă?

Rămânând în sfera celor mai comune tipuri de durere lombară, atunci când aceasta persistă și în urma repausului și remediilor de mai sus, medicul ar putea recomanda:

 • Terapii ca ultrasunete, tecarterapia, electroterapii
 • Ședinte de fizio-kinetoterapie care includ manipulări și exerciții de stretching
 • Gimnastica posturală

Ce e de facut după recuperare?

După recuperarea condiției fiziologice și dispariția durerii, întoarcerea la activitățile fizice, chiar și cele mai banale, trebuie să fie făcută gradual și cu atenție.

În cazurile mai rar întâlnite de durere lombară ar putea fi necesare: terapia chirurgicală, tratamente antibiotice și/sau injecții cu corticosteroide.

Prognostic

În cazul durerii lombare, prognosticul depinde de cauza durerii. În unele cazuri de lombalgie ar putea fi necesar un timp de însănătoșire relativ scurt (de la cateva zile la un maxim de 4-6 săptămâni), în timp ce în alte cazuri ar putea dura chiar mai multe luni.

Pentru o recuperare mai rapidă este important să se urmeze planul terapeutic indicat de medic.

Prevenirea

Pentru a preveni cele mai comune forme de durere lombară, medici recomandă:

 • O corectă poziție a corpului în timpul ridicării greutăților, pentru a evita torsiuni ale coloanei. Cu o simplă căutare pe Google se pot găsi o mulțime de ghiduri despre poziția corectă în momentul ridicării unei greutăți.
 • Păstrarea unei posturi corecte, în special în poziția șezut, pentru a nu altera anatomia normală a coloanei vertebrale.
 • Practicarea regulatăă a exercițiilor fizice și a sportului, dar fără exagerare.

Sper ca informațiile de mai sus să vă ajute să aveți un spate sănătos și o viață fără durere.