Descoperă cele mai bune digestive naturale

Putem spune, fără exagerare că o sănătate de fier începe de la o digestie bună. A digera bine nu este fundamental doar pentru a evita refluxul, aciditatea, gastrita, balonarea, meteorismul sau somnolența după mese. Dacă stomacul funcționează corect, efectele se văd și asupra greutății datorită metabolismului care devine mai activ și eficient.

De asemenea, o bună digestie este de ajutor întregului corp deoarece doar așa asimilăm corect toți nutrienții de care avem nevoie în fiecare zi pentru a menține sănătatea organelor și pentru a evita carențele care slăbesc inima, oasele, articulațiile, creierul, etc.

Alternative naturale la medicamente

Printre cele mai des întâlnite probleme de sănătate sunt cele gastrice. Conform unui studiu european, medicamentele pentru aparatul gastrointestinal și pentru metabolism sunt a patra categorie atunci când e vorba despre cheltuieli pe mediamente.

Consumul acestor medicamente crește progresiv cu vârsta, nu face diferența între sexe și are un trend marcat între 45 și 74 de ani. Pentru persoanele peste 65 de ani, cele mai des utilizate medicamente sunt cele pentru ulcer peptic și împotriva refluxului gastroesofagian.

Există totuși alternative la medicamentele care favorizează funcțiile stomacului, utile în caz de dispepsie, aciditate, balonare și alte manifestări ocazionale.

Cele mai bune digestive naturale care să nu lipsească din casă

Dificultățile digestive pot fi cauzate de o masă abundentă, de un aliment „neplăcut” (prea gras, prea condimentat, etc) sau de stres și tensiuni care, somatizate la nivel gastrointestinal, blochează funcția digestivă.

În toate aceste cazuri sunt utile câteva ingrediente naturale cu acțiune digestivă.

Printre acestea, cel mai important este rizomul de ghimbir, care are un puternic efect digestiv, antigreață, antiinflamator și antidurere.

Recomandăm să ai mereu ghimbir în casă. Se poate pregăti un ceai de băut după masă. Destul să încălzești o cană de apă și să razi în ea puțin ghimbir fără coajă.

Ca alternativă se poate utiliza tinctura de ghimbir. Se pun între 10 și 30 de picături în apă, de două ori pe zi, dar depinde de problema care trebuie tratată și de condițiile de sănătate ale persoanei, deci se recomandă sfatul medicului.

Ierburi medicinale care ajută stomacul

Mărarul este capabil să stimuleze funcțiile ficatului, îmbunătățește digestia grăsimilor și e capabil să protejeze mucoasa stomacului.

Îl poți utiliza în diferite rețete ca și condiment sau poți pregăti o infuzie de băut după masă.

Alternatva poate fi uleiul esențial de mărar care poate fi consumat după masă, ocazional, un singur strop într-o linguriță de miere.

Dacă problemele digestive apar datorită meselor prea abundente, cele mai bune plate sunt: anasonul stelat, mușețelul, verbena și chimenul, care calmează spasmele intestinale și previne meteorismul.

Se pregătește un amestec de 30gr de anason, 20gr de verbena, 30gr de mușețel și 10gr de chimen. Se pune o linguriță din acest amestec într-o cană de apă fierbinte și se lasă 5-10 minute după care se filtrează, se lasă la răcit și se bea după masă.

Dacă după masă îți simți digestia îngreunată de meteorism, încearcă magicul chimion.

Un „vârf” de bicarbonat împotriva acidității

Bicarbonatul este remediul perfect dacă, dincolo de digestia lenesă ai și probleme de exces de aciditate. Caracterul bazic al bicarbonatului echilibrează pH-ul din stomac.

După masă, dacă se manifestă simptomele de mai sus, poți bea un pahar de apă (nu rece) în care ai dizolvat o jumătate de linguriță de praf de bicarbonat și zeama de la jumătate de lămâie. Vei obține o băutură efervescentă care va favoriza procesului digestiv.

 

Enzimele în capsule pentru o digestie mai bună

Enzimele sunt mici „muncitori” specializați în descompunerea diferitelor alimente în molecule asimilabile. Ele sunt produse de organismul nostru în diferite faze ale procesului digestiv.

Fiecare tip de enzimă are un rol specific pentru a transforma un anumit aliment sau nutrient. De esemplu, enzimele din grupul protează șe ocupă de „demontarea” proteinelor, ptialina intervine în digestia carbohidraților, lipaza în digestia grăsimilor, lactaza în descompunerea zahărului din lapte, lactoza.

În comerț se găsesc capsule cu enzime pentru a furniza aparatului digestiv instrumentele de care are nevoie pentru procesarea unui anumit aliment.

Integratoarele de lactază, de exemplu, ajută la digestia laptelui, dar nu trebuie luate ca și tratament pentru intoleranțe.

Se găsesc, de asemenea, capsule cu enzime cu acțiune specifică asupra grăsimilor, glutenului și proteinelor, dar trebuie luat în considerare faptul că efectul este mai bun atunci când aceste capsule conțin mai multe tipuri de enzime pentru a activa o acțiune digestivă în lanț.

Ai grijă de sănătatea ta. Să ai o digestie de oțel.