Calităţile acestor fructe sunt multe: contrastează apariţia bolilor neurodegenerative, au capacităţi analgezice şi antiinflamatoare.
De obicei, când spui citrice, te gândeşti doar la Vitamina C şi la efectele benefice ale acesteia. Aceste fructe tipice iernii nu fac bine doar datorită Vitaminei C ci mai ales a flavonoidelor.
Termenul flavonoide derivă de la latinul „flavus” şi înseamnă galben, iar prezenţa acestora determină culoarea galbenă, roşie, albastră şi portocalie a multor fructe, mai ales a citricelor.
Mulţumită flavonoidelor, citricele protejează creierul
În ultima vreme se studiază tot mai mult rolul acestor substanţe pentru organismul nostru, iar cel mai studiat este rolul pe care îl au în cazul bolilor cardiovasculare şi al tumorilor.
Recent, a fost publicată pe revista Molecules o completare a studiilor precedente efectuate pe această temă, în care au fost examinate mai multe experimente. Rezultatele spun că anumite principii active prezente în citrice pot contribui la contrastarea apariţiei sau progresiei unor boli neurodegenerative.
Flavonoizii prezenţi în sucul de portocală, lămâie, bergamotă şi mandarin, sunt capabile să moduleze, în mod indirect, semnalele celulare implicate în moartea neuronilor.
Citricele au şi un puternic efect antiinflamator
Activitatea antioxidantă a flavonoidelor poate ajuta la reducerea stresului oxidativ, responsabil de apariţia multor boli, incluse cele neurodegenerative.
Portocalele, lămâile şi mandarinele conţin o mare concentraţie de experidină, un flavonoid specific, capabil să influenţeze permeabilitatea vasculară şi să crească rezistenţa capilarelor, dincolo de proprietăţile analgezice şi antiinflamatoare.
Sfatul principal este acela de a integra aceste substanţe prin consumul de fructe proaspete, de preferinţă culese recent sau conservate în frigider pentru perioade foarte scurte, pentru a le păstra proprietăţile nutrizionale. Atunci când nu e posibil, se pot integra cu ajutorul integratoarelor.
Să fiţi sănătoase.