Celulita: Ce este și de ce se formează?

Formarea Celulitei

„Celulita”, identificată mai corect cu termenul „paniculopatie edemato-fibro-sclerotică„, este o condiție care afectează aproximativ 80-95% din femei în perioada fertilă a vieții.

Esențialmente, celulita este rezultatul unei staze micro-circulatorii a hipodermului, la nivelul membrelor inferioare, asociat[ de alterarea schimbului plasmatic la nivel de țesut. Celulita este însoțită des de straturi de grăsime localizată, deși se poate manifesta atât la femeile care suferă de obezitate cât și la cele normoponderale și chiar slabe.

La nivelul țesutului, atunci când apare celulita, se pot observa urmatoarele modificări:

  • Hipertrofia celulelor adipoase, care își modifică forma și volumul și prezintă leziuni și rupturi ale membranei citoplasmatice care le învelesc, motiv pentru care se eliberează trigliceride, care se răspândesc prin țesut, în spațiile intercelulare.
  • Acumularea lichidelor în exces (retenție hidrică). Echilibrul sistemului venos și linfatic se schimbă, fluxul sangvin încetinește, iar țesuturile acumulează lichide.
  • Fenomene involutive ale țesutului reticular în jurul adipocitelor (celulele de grăsime), dar sunt interesate și fibrele de colagen.

Factorii care cauzează aceste alterații localizate, au legătură cu microcirculația din masa adipoasă și, cu timpul, determină o compromitere anatomică și funcțională a vaselor sangvine din țesut, ceea ce duce la apariția problemelor hipodermului și a stratului imediat superior, numit derm.

Degenerarea microcirculației țesutului adipos cauzează o alterație a celor mai importante funcții metabolice ale acestuia.

Localizarea și Manifestarea Clinică a Celulitei

Celulita afectează în special femeile și se poate observa încă de la vârsta de 18-20 de ani, iar cu trecerea timpului se accentuează. Distribuirea celulitei în cazul femeilor se observă în anumite zone corporale și poate urma modelul depozitului ginoid de țesut adipos.

Localizarea este amplă și cuprinde coapsele, parte din gambe, partea internă a genunchiului, zona joasă a spatelui, fesele, umerii, lateralul brațului (zona triceps) gâtul, abdomenul, etc.

Zona electivă, în schimb, se află în spatele coapselor, iar în primele stadii se prezintă ca și găurită și cu aspect în valuri, cu o intensitate proporțională cantității de grăsime și vârstei.

Într-o fază mai avansată, se observă o întindere a grăsimii spre lateralul coapselor asemănătoare cu „o saltea”; zonele mai afectate seamănă cu adânciturile făcute de cusătura unei saltele.

Zonele mai moi și cele dense și dure se alternează, având o influență negativă asupra circulației linfei. Acest lucru creează o dezordine a structurii straturilor externe (piele, țesut adipos, conectiv).

Pielea „celulitică” se prezintă inițial mai opacă, cu o tonalitate uneori cianotică și se poate observa chiar o scădere a temperaturii pielii. La atingere, între degete apare acea caracteristică numită și „coajă de portocală„. Ulterior, pielea prezintă tot mai mulți noduli fibrotici profunzi și vânătă chiar și după lovituri lejere, teleangectazii și durere spontană sau chiar și la atingere. Evoluția procesului duce la apariția „odulațiilor”, care indică pierderea tonusului și elasticității pielii.

 

Stadii de evoluție

Se pot identifica 3 stadii evolutive ale celulitei:

  • Fază edematoasă: celulita se observă la atingere; în această fază precoce predomină acumularea lichidelor în țesut, cu umflături și edem, localizate în general în jurul gleznelor, pe pulpe, coapse și brațe.
  • Fază fibroasă: este implicat și țesutul adipos. Din cauza lichidelor care intră în țesut, celulele adipoase se distanțează și nu reușesc să își îndeplinească propriile funcții metabolice. Fibrele elastice, care fac pielea mai moale și întinsă sunt comprimate de celulele adipoase; fibrele de colagen, cu funcție de susținere, degenerează, iar capilarele se alterează, formându-se noduli, iar pielea asumă un aspect de „coajă de portocală”
  • Fază sclerotică: țesutul devine dur la atingere și apar noduli de mari dimensiuni; suprafața pielii arată ca o saltea cu zone scobite și pete de culoare, este rece și dureroasă la atingere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *