Cele mai bune remedii naturale pentru o digestie perfectă

Ceaiuri din ierburi amare, decocturi de ghimbir, bicarbonat de sodiu, oţet de mere, apă şi lămâie, sunt doar câteva dintre cele mai eficiente soluţii pentru o digestie bună.

Dispepsia este o afecţiune foarte des întâlnită, are legătură cu dificultatea de a digera şi este asociată cu o serie de simptome uşor de recunoscut:

  • durere de stomac
  • eructaţii
  • balonări abdominale
  • îngreunarea stomacului
  • arsuri
  • reflux acid
  • constipaţie
  • aerofagie
  • greţuri
  • dureri de cap
  • somnolenţă, etc.

Indigestia poate fi cauzată de alimentaţie dezordonată, stres psiho-somatic, infecţii de Helicobacter Pylori, abuz de medicamente anti-inflamatoare, patologii hepatice sau ale pancreasului.

Este posibil ca digestia să fie îngreunată chiar şi după o masă abundentă, mai ales cu ocazia sărbătorilor sau cu orice eveniment, atunci când luăm masa în oraş şi exagerăm.

Excluzând cazurile în care dispepsia este legată de factori patologici (în acest caz e bine să te adresezi unui medic specialist), Natura ne oferă diferite remedii blânde pentru a îmbunătăţi procesul digestiv şi pentru a reduce simptomele ca durerea de stomac, refluxul sau balonarea abdominală.

În general este vorba de remedii naturale, ceaiuri, decocturi, infuzii sau altele, de consumat după mesele principale. Şi uleiurile esenţiale şi florile lui Bach pot fi utile.

Clasicele remedii ale bunicii pentru a ajută digestia

Pentru a îmbunătăţi simptomele deranjante provocate de digestia ingreunată şi pentru a reduce durerea de stomac, cea mai simplă soluţie este aceea de a ţine o sticlă cu apă caldă pe abdomen, la înălţimea stomacului. La fel se poate ţine şi un săculeţ cu nisip încălzit pe calorifer sau pe sobă, mai ales dacă este realizat din material ignifug.

Unul dintre remediile clasice, mai ales pentru durerea de stomac şi pentru greaţă, este acela de a bea apă caldă cu coajă de lămâie. Se pregăteşte fierbând apă în care se adaugă apoi coaja de la jumătate de lămâie, exclusiv biologică, şi se lasă pentru câteva minute după care se filtrează şi se bea cât e caldă.

Un alt remediu tradiţional pentru favorizarea digestiei este zeama de lămâie şi bircarbonatul. Într-un pahar cu apă, cel mai bine dacă e călduţă, se amestecă zeama de la jumătate de lămâie şi un vârf de linguriţă de bicarbonat de sodiu şi se amestecă imediat.
Rezultatul este o băutură efervescentă care, dacă se bea toată odată, are un efect digestiv imediat, dar reduce şi eventuale arsuri de stomac.

O altă băutură digestivă care se poate pregăti cu uşurinţă în casă este ceaiul de muşeţel şi salvie. Se ia un pliculeţ de muşeţel sau o linguriţă de flori uscate şi 2-3 frunze de salvie uscată şi se pun în infuzie în apă fierbinte după care se filtrează şi se bea după mese.

Infuzii digestive şi remedii pe bază de ierburi

În magazinele naturiste poţi găsi diverse infuzii digestive amestestecate cu diferite plante cu efecte carminative.

Cea mai cunoscută infuzie digestivă este cea din fenicul. Dacă se bea după mese, poate ajuta digestia şi poate reduce balonarea abdominală. Poate fi consumată aşa cum este, lăsând în infuzie două linguriţe de seminţe de chimen sau adăugând o linguriţă de rozmarin, care are efecte depurative.

Chiar şi ceaiul de mentă este un optim remediu, mai ales în caz de indigestie, deoarece stimulează sucurile gastrice şi relaxează musculatura stomacului, mulţumită prezenţei principiului sau activ, mentolul.

Atenţie! în cazul în care se suferă de gastrită sau ulcer gastric, menta poate fi dăunătoare, deci se recomandă utilizarea altor remedii.

În aceste cazuri se recomandă o infuzie de cicoare, care favorizează digestia şi regularizează intestinul, dincolo de efectele benefice asupra ficatului, producţiei biliare, dar şi depurative şi dezintoxicante.

La fel de potrivită este genţiana, cu proprietăţi digestive, tonice şi eupeptice.

Anasonul este la fel de util în caz de balonare abdominală, datorată fermentatiei intestinale.

Alte seminţe cu proprietăţi similare anasonului, care pot fi puse în infuzie sau mestecate la sfârşitul mesei, sunt chimionul, coriandrul şi cardamomul.

În acest capitol putem vorbi şi despre lemnul dulce (liquirizia) cu proprietăţi gastro-protective şi tonico-digestive şi care, des, se utilizează pentru a îndulci infuziile pe baza de ierburi amare.

Toate aceste ierburi pot fi consumate singure sau amestecate între ele sub formă de infuzii sau ca şi comprimate masticabile care se pot găsi, în general, în magazinele naturiste sau în farmacie.

Alimentaţie în cazul unei digestii imperfecte

Chiar şi modul în care consumăm alimentele este important în caz de dispepsie.

În primul rând, este recomandat consumul unor cantităţi moderate de alimente şi cât mai puţine alimente diferite la aceeaşi masă.

Deci, mănâncă lent şi cu calm, dedicând timpul potrivit fiecărei mese. Mestecă bine fiecare muşcătura.

În cazul în care digestia este lentă, anumite alimente trebuiesc evitate.

Limitează consumul de alimente prea grase sau bogate în proteine animale (mai ales carnea roşie – este mai greu de digerat).

Încearcă să eviţi sosurile şi prăjelile şi preferă condimentarea lejeră cu ulei extravirgin de măsline crud şi zeamă de lămâie proaspătă.

Alege alimentele simple şi gătite cu metode lejere, de exemplu pe abur.

În general evită alimente prea picante sau condimentate ca ardeiul iute sau curry.

Începe fiecare masă cu o legumă crudă, pentru a favoriza producţia de enzime digestive: o bucată de morcov, fenicul sau ţelină.

În caz de indigestie, mestecă o bucată de ghimbir proaspăt la sfârşitul fiecărei mese sau mănâncă câteva felii de grapefruit în timpul zilei.

Aromaterapia

Alte soluţii pe care Natura ni le pune la dispoziţie pentru a ne ajuta în caz de digestie dificilă sunt uleiurile esenţiale. Sunt de-ajuns câteva picături împreună cu un ulei de migdale dulci pentru a practica un masaj lejer direct pe abdomen.

Pentru a amplifica beneficiile, câteva uleiuri esenţiale pot fi şi ingerate, una sau două picături maxim, adăugate la o linguriţă de miere.

Feniculul, cunoscut pentru excelentele sale proprietăţi digestive şi antispastice, este utilizat pentru a facilita digestia, chiar şi în prezenţa meteorismului şi aerofagiei.

Menta are un efect digestiv şi carminativ, util în caz de indigestie, spasme intestinale sau meteorism.

Dafinul favorizează digestia şi reduce durerea de stomac, are efecte miorelaxante, deci e util şi în caz de spasme, intestin iritabil şi meteorism.

Chimionul, dincolo de favorizarea digestiei, ajută şi în caz de greaţă şi stimulează ficatul.

Isopul îmbunătăţeşte digestia lentă şi elimină gazele intestinale.

Nu îmi rămâne decât îţi urez o digestie uşoară.