Dacă alegi combinaţia potrivită de plante, în timpul sărbătorilor ceaiurile te pot ajuta să scazi indexul glicemic, să reduci absorbirea grăsimilor şi senzaţia de foame.
Relaxante, depurative, laxative, digestive şi, binenţeles, pentru slăbit: acestea sunt proprietăţile pe care trebuie să le aibă ceaiul potrivit de consumat în timpul şi după sărbătorile de iarnă. Sfatul meu este să îl introduci în alimentaţia ta de sfârşit de an, ori de câte ori ai posibilitatea, atât pe stomacul gol cât şi după mese, atât pentru a mari aportul de lichide cât şi pentru a facilita eliminarea toxinelor.
Cum acţionează ceaiurile din plante
În alegerea ierburilor din care să faci ceaiul, trebuie să respecţi anumite reguli precise, pentru a multiplică efectele acestora.
Printre cele mai potrivite pentru zilele reci de la sfârşitul anului (dar nu numai) sunt amestecurile care contribuie la scăderea indexului glicemic al alimentelor consumate la cinele importante din această perioadă, garantând efectul drenant, laxativ şi de slăbire.
Printre cele disponibile pe piaţă, cele mai cunoscute sunt amestecurile de ierburi cu muşeţel: această floare nu este activă doar împotriva insomniei, dar le ajută pe acele persoane care vor să slăbească, deoarece acţionează asupra întregului sistem nervos, reducând şi senzaţia de foame
Cum să pregăteşti ceaiurile
Fierbe o cană de apă (200-250 ml). Când apa clocoteşte, adaugă un plic sau varsă două linguri de amestec de ierburi, stinge focul, acoperă totul şi lasă în infuzie timp de 10 minute (3 minute pentru ceai verde) şi, dacă e vorba de ierburi vărsate, filtrează băutura.
Fiecare ceai are o formulă proprie, un scop precis şi câteva reguli „de consum” (fiecare ceai din plante are o „oră ideală” pentru a fi consumat şi pentru a-şi exercita funcţia terapeutică).
Alege cel mai bun ceai pentru exigenţele tale
Pentru depurare şi drenare
Pentru a favoriza eliminarea toxinelor metabolice care se pot tranforma în celulită şi lichide în exces, se recomandă un mix compus din patru părţi egale de câte jumătate de linguriţă de urzică, splinuţă, muşeţel şi mesteacăn.
Acestor ierburi, cu binecunoscute efecte drenante, se poate adaugă şi jumătate de linguriţă de rădăcină de osul iepurelui, o plantă cunoscută încă din antichitate pentru proprietăţile sale diuretice. Compoziţia poate fi pregătită de naturopatul tău de încredere.
Acest ceai se bea întotdeauna dimineaţa pe stomacul gol, niciodată seara.
Pentru a slăbi
Pentru a scădea indexul glicemic al alimentelor consumate (şi pentru a evita, în consecinţă, acumularea kilogramelor în exces) sunt preţioase câteva ierburi aromatice care se utilizează în mod normal în bucătărie, ca şi busuioc, cimbru, măghiran şi oregano.
Lasă în infuzie câte puţin din fiecare din cele patru ierburi uscate, într-o cană de apă şi vei obţine o băutură foarte parfumată şi „săţioasă”.
Acest ceai se consumă dimineaţa pe stomacul gol sau între mesele principale (niciodată pe stomacul plin).
Pentru a combate constipaţia şi senzaţia de balonare
Cere naturopatului tău să îţi pregătească un amestec de melissa (roiniţă), rubarbă, nalbă şi seminţe de chimen dulce. Pune o jumătate de linguriţă din acest amestec într-o cană cu apă şi procedează conform modalităţilor de mai sus.
Acest ceai se consumă dimineaţa pe stomacul gol, înainte de micul dejun.
Pentru a digera
Se găsesc deja în comerţ (sau poţi cere naturopatului tău) amestecuri compuse din seminţe de anason, lemn dulce, mentă şi muşeţel. Aceste ierburi exercită un efect de depurare şi tonifiere a ficatului şi stomacului, reducând senzaţia de greutate care se simte după o masă foarte încărcată.
Acest ceai se consumă la 10 minute după masă, înlocuind obişnuita cafea.
Pentru a te relaxa şi pentru a reduce senzaţia de foame
Să dormi bine este una dintre nevoile organismului pentru a elimina toxinele: în timpul odihnei, corpul tău are timp la dispoziţie pentru a acţiona asupra depozitelor de deşeuri şi lichide şi pentru a pregăti organele excretoare (ficat, rinichi şi intestin) să le elimine atunci când te trezeşti. Dar asta nu e totul deoarece ceaiurile calmante au şi un efect secundar: un sistem nervos „relaxat” previne dezvoltarea semnalelor false de foame emotivă generate de centrul foamei, situat în creier.
Pentru a obţine acest dublu efect, lasă în infuzie jumătate de linguriţă de flori de mușețel şi jumătate de linguriţă de flori de portocal. Acest ceai se consumă după mesele principale şi seara înainte de culcare.
După cină îţi recomand un ceai cu efecte digestive şi drenante.