Calităţile de Purificare Ale Ghimbirului

Această rădăcina aromatică purifică bila şi elimină mucusul care blochează aparatul digestiv, ajută digestia şi e un bun antiviral.

Ghimbirul (Zingiber officinalis) e o plantă ierboasă perenă originară din Asia orientală. Principiile active sunt conţinute în rizom (tulpină subterană cu aspect de rădăcină), este bogat în uleiuri esenţiale, compuşi fenolici, celuloză şi carbohidraţi.

Digestiv miraculos

 

Ghimbirul, atât proaspăt cât şi sub formă de praf este foarte eficient pentru a combate probleme digestive: facilitează trecerea conţinutului din stomac în intestin şi eliminarea resturilor din intestin.

În plus, acţiunea digestivă a ghimbirului se completează prin stimularea vezicii biliare şi prin reglarea secreţiei bilei, evitând refluxuri şi gastrite provocate de un exces de aciditate, mai ales după o masă foarte bogată în grăsimi.

Un alt efect al ghimbirului este cel anti greaţă, util şi celor care suferă de rău de maşină şi – în mici doze – femeilor însărcinate.

Proaspăt sau sub formă de infuzie combate şi excesul de secreţii şi mucus respirator şi intestinal. Praful de ghimbir este eficient pentru protecţia mucoasei gastrice şi are un efect antiinflamator comparabil cu cel al medicamentelor FANS.

Ajunge să presari foarte puţin ghimbir pe carne sau peşte, pe orez, garnituri sau chiar pe salata de fructe.

Infuzia detoxifiază

În China, ceaiul de ghimbir era utilizat acum multe mii de ani în urmă şi se utilizează şi astăzi în medicina chinezească pentru armonizarea digestiei, pentru acţiunile anti greaţă, împotriva intoxicării cu peşte sau crustacee, împotriva tusei, sinuzitei şi a răcelii.

Se recomandă, mai ales pe timp de iarnă când mesele sunt mai „grele”, să se consume o cană de ceai cald de ghimbir pe zi.

Utilizat pe alimente, le „degresează”

În India şi în China, ghimbirul stă la baza multor condimente folosite pentru pregătirea cărnii şi a peştelui, pentru pregătirea siropurilor, a biscuiţilor şi a băuturilor fermentate. În India, ghimbirul se foloseşte şi în compoziţia curry-ului, un amestec de prafuri aromatice şi picante folosit pentru condimentarea cărnii şi a orezului.

Ghimbirul, adăugat mâncărurilor grase, limitează absorbirea lipidelor în intestin.