Balonarea abdominală: cauze și simptome

Definiția balonării abdominale

Balonarea abdominală sau simplu balonarea este o senzație de tensiune la nivelul abdomenului, cauzată de acumulare excesivă de gaze în stomac și/sau intestin.

Acest simptom poate avea diferite cauze. În majoritatea cazurilor, balonarea este o problemă banală, asociată cu greșeli alimentare și un stil de viață nesanogen. Mai rar, poate fi și rezultatul unei adevărate patologii.

Balonarea poate fi un simptom solitar sau poate fi asociat cu alte simptome gastrointestinale ca meteorismul, crampe abdominale, eructații, greață, flatulență, diaree sau constipație sau simptome mai generice ca durerea de cap, senzația de extenuare sau oboseală.

Cauze dietetice și comportamentale

Senzația de abdomen plin și tensiune abdominală după masă poate depinde de aerofagie, o condiție generată de ingestia de aer în timpul mesei. Comportamentele care favorizează acest fenomen implică obiceiul de a consuma alimentele cu voracitate, fără a le mesteca și înghițindu-le în bucăți mari, dar și consumul de băuturi carbogazificate.

Anxietatea, asociată cu o emoție sau un disconfort, și situatiile de stres în timpul mesei pot predispune la aerofagie. Fumatul, mestecarea gumei sau suptul bomboanelor sunt alți factori care pot contribui la apariția balonării abdominale.

Generarea de mari cantități de gaze poate rezulta și din fenomene fermentative la nivel intestinal, de exemplu din metabolismul zaharurilor, sau putrefactive, din metabolismul proteinelor. Asta depinde de consumul de băuturi carbogazificate dulci, carbohidrați complecși, drojdii conținute în produse de patiserie și panificație sau în bere, și alte alimente bogate în fibre (fructe, legume și cereale).

 

Un detaliu la fel de important ca ingredientele este și metoda de gătire a acestora. Prin prăjire sau prin adăugarea de multe mirodenii și condimente crește riscul de a irita pereții intestinului și a favoriza formarea de gaze. Din aceleași motive trebuie limitate și băuturile superalcoolice, ceaiul și cafeaua.

Și consumul de lactate și de produse pe bază de făină de grâu (pâine, paste, biscuiți, pizza) pot favoriza balonarea abominală în persoanele care suferă de intoleranță la lactoză sau la gluten.

O tensiune dureroasă la nivelul abdomenului poate apărea și în cazul disbiozei intestinale, fenomen caracterizat de imbogățirea florei intestinale în microorganisme patogene ca și clostridium, salmonela, E.coli, candida, etc. Acest fenomen poate fi rezultatul unei infecții, a tratamentelor antibiotice sau cu alte medicamente, a deranjamentelor alimentare și a condițiilor de stres.

La fel de frecventă este și balonarea intestinală cauzată de sarcină sau cea din perioada pre-menstruală deoarece intestinul este sensibil la alterații ale hormonilor sexuali feminini.

Deranjamente și patologii

La originea balonării intestinale pot fi și anumite deranjamente funcționale, ca dispepsia, gastropareza sau sindromul intestinului iritabil.

Excesiva producție de gaze în intestin poate fi asociată și cu gastroenterita, enterita și enterocolita, care afectează stomacul, intestinul subțire și colonul. Aceste procese inflamatorii sunt provocate de diferite cauze printre care infecții bacteriene sau virale, intoxicație alimentară, alergii alimentare sau consumul de alimente sau băuturi foarte reci.

Alte posibile cauze de balonare pot fi: colita, peritonita, morbul lui Crohn, pietrele biliare, fibroza chistică, anorexia nervoasă și bulimia. Alte condiții mai grave sunt: ascita, giardiaza (infecție intestinală parazitară), diverticulita și obstrucția intestinală, dar și în pacienți cu tumori ovariene sau la colon.

Dacă vrei să știi mai multe despre ce alimente să consumi sau să nu consumi, ce remedii naturale există pentru balonare și cum să o previi, înscrie-te mai jos cu o adresă email.

Sănătatea depinde de echilibrul dintre alimentație și activitate fizică. – Hipocrate