Caracteristici
Arsurile solare sunt leziuni ale celui mai superficial strat al pielii, provocate de expoziția intensă și prelungită a unei surse de caldură și lumină UV (ultraviolete).
Pielea arsă de soare este în general foarte roșie și cu mâncărimi. În funcție de gravitate, se poate asocia cu edem cutanat, extremă sensibilitate la atingere și senzația de arsură. În cazurile mai serioase se prezintă și alte simptome ca și bule și descuamarea superficială.
Dacă este interesată o suprafață mai mare, se pot dezvolta și simptome generale (provocate de eliberarea de citochine inflamatorii) printre care febră, frisoane și senzația de slăbiciune generală.
Arsurile solare au nevoie de o acțiune rapidă și multă atenție deoarece, cu timpul pot deveni periculoase pentru sănătate.
Ce sunt arsurile solare?
Arsurile solare sunt leziuni care afectează stratul superficial al pielii, provocate de expoziția excesivă la soare.
Arsuri solare, eritem sau pur și simplu arsură?
Eritemul solar este o versiune mai usoară a arsurii, dar nu mai puțin serioasă. Este vorba despre o formă de inflamație a pielii, caracterizată de roșeață și mâncărime. Chiar și această reacție cutanată este cauzată de o expoziție greșită la soare, fără o protecție adecvată.
Arsura solară este o leziune limitată la straturile superficiale ale pielii și este precursorul arsurii de primul grad.
Cauzele arsurilor solare
Arsurile solare sunt provocate de o expunere exagerată a pielii la razele UV, mai ales a pielii neprotejate corespunzător.
Atunci cand pielea este expusă brusc și pentru timp îndelungat, radiațiile UV au o acțiune “agresivă” deoarece:
- creste fluxul sangvin în zonele foto-expuse
- se stimulează eliberarea citochinelor și mediatoarelor inflamatorii, ca histamina (responsabilă, printre altele de senzația de mâncărime)
Efectul combinat al acestor factori determină vasodilatația periferică și creșterea permeabilității capilarelor, iar de aici rezultă roseața, edemul, căldura și alte senzații neplăcute tipice inflamației pielii.
Factori care predispun la arsura solară
Arsurile solare tind să aibă loc la primele expuneri, atunci când pielea a acumulat foarte puțin pigment (melanină), deci nu dispune de destulă protecție naurală la daunele provocate de radiațiile prezente în lumină.
Notă: mecanismul pielii de a se proteja de soare se numește melanogeneză
Așa cum se întâmplă în cazul eritemului solar, riscul de a ajunge la o arsură este legat de fototip, adică de clasificarea dermatologică a persoanelor, în funcție de cantitatea de melanină prezentă în piele. Această caracteristică indică predispunerea mai mult sau mai puțin la bronz și sensibilitatea individuală la efectele inflamatorii ale razelor UV. Gradul de “vulnerabilitate” se poate stabili prin culoarea pielii, a ochilor și a părului.
De obicei, fototipul deschis la culoare este și el mai susceptibil la arsurile solare, avand cea mai scazută capacitate de a se bronza. Asta nu înseamnă că persoanele cu pielea închisă la culoare sau care aparțin altor fototipuri sunt mai puțin sensibile la razele UV și nu trebuie să se protejeze sau să își pregătească pielea pentru expunerea la soare înainte de a se bronza. Trebuie amintit că o posibilă reacție la lumina solară poate fi influențată de cantitatea de raze UV absorbită.
În acest scop, un element important de luat în considerare este ora din zi la care are loc expunerea: între orele 10 și 16 soarele este mult mai periculos, mai ales acolo unde există suprafețe reflectorizante ca și zăpada, întinderi de apă sau nisip.
Chiar și părțile corpului prezintă diferite niveluri de sensibilitate: pleoapele, nasul și buzele sunt cele mai susceptibile la arsuri solare, cu mult peste membrele superioare și inferioare.
În plus, trebuie luat în considerare riscul ridicat în cazul copiilor sub trei ani, în timp ce copiii în primele șase luni de viață nu trebuie în niciun fel expuși la lumina solară directă. O altă categorie vulnerabilă sunt bătrânii.
Simptome și Riscuri
Cum se recunosc arsurile solare?
La cateva ore de la expunerea la razele UV, arsurile solare se manifestă cu câteva simptome caracteristice: roșeața (pielea poate fi de la un roz pal până la violetă), edemul cutanat (pielea umflată), mâncărime sau extremă sensibilitate la atingere.
Alte semne pot varia și depind direct de durata și intensitatea expunerii.
În cele mai serioase cazuri, urmează alte simptome ca și bule pline de lichid, senzația de arsură, durere la apasarea pe partea interesată, pielea uscata și descuamarea superficială.
Dacă zona corpului afectată este mai extinsă, se pot dezvolta simtome generale printre care și febră, durere de cap, frisoane și senzația de slabiciune generală. Aceste manifestări pot fi cauzate de eliberarea de citochine inflamatorii ca și interleuchina 1 (IL-1) și sunt similare cu cele din cazul arsurilor termice.
Porțiunea de piele care a pierdut straturile superficiale (în urma descuamării) poate fi foarte sensibilă la lumina solară pentru mai multe săptămâni. Arsurile solare pot fi asociate cu insolația sau cu febra solară.
Riscuri și posibile complicații
Arsurile solare au nevoie de o atenție tempestivă. Persoanele care au suferit mai multe arsuri solare au un risc ridicat de a dezvolta pete pe piele.
Mai mult, arsurile solare anticipează formarea ridurilor (foto-îmbătrânire), iar pe termen lung, arsurile repetate pot crește riscul formării tumorilor de piele, printre care și melanomul.
Ce trebuie să faci în cazul arsurilor solare?
Când trebuie să te vadă un medic? Medicul este necesar în special atunci când:
- nu observi îmbunătățiri, iar durerea persistă și dupa 48 de ore de la expunere.
- apare febra peste 39 de grade Celsius
- apar simptome ca vărsături, diaree, frisoane, tahicardie, creșterea frecvenței respiratorii, stare de confuzie generală și pierderea cunoștinței
Cum se abordează arsurile solare?
- Dupa primele manifestări simptomatice, trebuie evitată expunerea ulterioară la razele solare până la completa regresie a arsurii: timp de câteva zile este oportună protejarea pielii și limitarea expunerii chiar și pe perioade scurte.
- Pentru a evita o înrăutățire a leziunilor și pentru a favoriza îmbunătățirea simtomelor, în perioada următoare evenimentului, pielea trebuie răcită cu împachetări de apă rece.
- Mâncărimea și roșeața pot fi îmbunătățite cu împachetări reci pe piele și aplicarea de produse cu acțiune emolientă și lenitivă. În cazurile mai severe, zonele cu bule pot avea nevoie de tratamente asemănătoare cu cele pentru arsurile termice, cu medicații sterile și antimicrobice pentru a evita infecțiile bacteriene. Dacă durerea este prea intensă, medicul poate recomanda utilizarea de creme analgezice sau medicamente antiinflamatoare.
- La reluarea ședințelor de bronzat, abordarea trebuie să fie graduală deoarece pielea este sensibilă pentru mai mult timp. În special, în prevenirea arsurilor e importantă evitarea expunerilor excesive în funcție de toleranța individuală și utilizarea protecției solare potrivită propriului fototip.
Remedii
Câteva exemple și sfaturi practice pentru îmbunătățirea simptomelor și senzației cauzate de expunerea excesivă la soare sunt:
- consumă mai multa apă pentru a preveni deshidratarea
- hidratează pielea înroșită cu loțiuni și creme specifice (pentru un efect mai bun poți răci produsul în frigider înainte de a-l aplica)
- aplică direct pe piele împachetări calmante, geluri și creme pe bază de hamamelis, aloe vera și mușețel
- pentru a contrasta mâncărimea și arsura, ține pe zona interesată o pungă de gheață învelită într-un material textil (bumbac de preferință)
- după duș se recomandă tamponarea delicată a pielii umede pentru a evita efectul mecanic pe care îl are prosopul asupra pielii
- nu manipula sau rupe bulele care s-au format pe piele; poate crește riscul de infecții
- alege o alimentație bogată în alimente cu betacaroten și vitamina E, ca și fructele și legumele, care ajută la regenerarea pielii și stimulează producția de melanină (ex. morcovii, caisele, pepenele, roșiile, spanacul, sparanghelul și fructele de pădure)
- în orice caz e necesară evitarea expunerii ulterioare la lumina solară până la completa vindecare a arsurii solare.
Sfaturi pentru a evita arsurile solare
Roșeața și arsurile solare se previn utilizând o cremă solară în timpul expunerii, potrivită pentru propriul fototip. Pentru o aplicare mai plăcută, protecția solară se alege în funcție de preferințe (există texturi mai cremoase, fluide, gel, lapte sau stick). În orice caz, produsele pentru protecția solară trebuie întinse uniform în doze corecte înainte de expunere. În plus, trebuie amintită reaplicarea de mai multe ori în timpul zilei, în special după ce ai transpirat sau după baie.
În cazul unei sensibilități mai mari la razele solare, este recomandată protecția ulterioară cu haine largi și lejere, cămăși, bluze, pălării, ochelari de soare cu lentile cu filtru UV, umbrele de soare și evitând cele mai calde ore ale zilei (în special intervalul 10 – 16), atunci când concentrația de raze UV este maximă.
Aceste indicații sunt categorice pentru copii până la 12 luni, care nu trebuie expuși deloc la razele solare directe deoarece protecția pielii lor este încă imperfectă.
Altă recomandare pentru un bronz sănătos și fără daune este aceea de expunere treptată la soare, în doze mici, obișnuind pielea gradual. Un pericol ridicat îl au băile solare intense și rare, mai ales la persoanele cu fototip deschis (I și II), cu multe alunițe și predispuse la arsurile solare.
Dacă și în urma acestor precauții pielea devine roșie și fierbinte după o zi de expunere, se recomandă utilizarea cremei cu acțiune lenitivă și reparatorie sau a unui lapte hidratant. Ingredientele de căutat în formula produsului utilizat sunt extractele vegetale ca și cele de aloe vera, ceai verde, nalbă și mușețel, care au un efect calmant.
Să aveți grijă de pielea voastră și să fiți sănătoase.