Amorțirea buzelor: care pot fi cauzele?

Senzația de amorțire a buzelor este un simptom ce poate fi legat de numeroase condiții foarte diferite, unele de o anumită severitate. De cele mai multe ori, cauzele care au dus la apariția senzației nu pot fi identificate imediat, ceea ce poate crea o stare de panică.

Totuși, este important să iei în considerare faptul că majoritatea cauzelor ce duc la apariția acestui simptom sunt banale sau ușor de remediat.

Dacă episoadele de amorțire a buzelor sunt sporadice, nu este nevoie să vă faceți griji. Dacă simptomele se repetă cu o anumită frecvență, nu așteptați alte semne, consultați medicul.

Cauze

După cum am menționat în introducere, cauzele senzației de amorțire a buzelor sunt multe. În continuare le vom ilustra pe cele mai comune:

Herpes labial – există anumite procese infective care pot provoca apariția amorțelii buzelor, uneori însoțită de mânzărime. Este vorba despre clasicul caz de herpes, o infecție virală destul de des întâlnită.

Nevrita nervului facial – Amorțirea buzelor este una dintre primele simptome în cazul acestei afecțiuni.

Diabet zaharat – la diabetici amorțirea buzelor este un simptom care apare cu o anumită frecvență.

Fenomenul lui Raynaud – afecțiune caracterizată printr-o bruscă vasoconstricție a micilor artere. Fenomenul afectează, în general, mâinile și picioarele, dar în cazuri rare poate apărea la nivelul nasului, a urechilor și a buzelor. De obicei este un răspuns la expunerea la temperaturi scăzute și tinde să dispară într-un timp destul de scurt.

Deficiența de vitamine – alte cauze de amorțire la nivelul buzelor sunt deficiențele de vitamine, în general ale celor din grupul B (în special vitamina B12), dar și lipsa sărurilor minerale, în special sodiu, fosfor, potasiu.

Neuropatie periferică – oricine suferă de această boală poate simți furnicături în buze și membre, adesea cauza de bază fiind diabetul zaharat. Simptomele apar în special noaptea.

Accidentul vascular cerebral – se caracterizează prin prezența unui număr destul de mare de semne și simptome, inclusiv amorțirea buzelor ce poate persista câteva ore.

Anestezia locală – în special cea efectuată în cazul chirurgiei dentare ce are ca efect amorțirea întregii guri. Când efectul anesteziei începe să scadă apare senzația de amorțeală la nivelul buzelor.

Contact cu metale grele – atât contactul cât și ingestia metalelor grele pot provoca amorțirea buzelor.

Reacții alergice – dacă buzele intră în contact cu o substanță la care ești alergic, este posibil să ai senzația de amorțeală sau mâncărime.

Atac de panică – în momentul în care atacul de panică are loc este eliberată o cantitate semnificativă de hormoni ce poate fi semnalizată printr-o senzație de amorțire a buzelor.

Evenimente traumatice – trauma la buze poate provoca durere și furnicături.

Ce să faci?

În cazul senzației de amorțire a buzelor este necesar să identifici cauza declanșatoare. În unele cazuri, pentru a ajunge la un diagnostic sunt necesare teste extinse – analize de sânge, ecografii, radiografii, teste alergice etc. Odată diagnosticată tulburarea de bază, medicul decide care sunt pașii de urmat în continuare.

De exemplu, dacă amorțirea buzelor se datorează deficiențelor de vitamine, medicul va sugera unele modificări ale regimului alimentar și ar putea recomanda chiar aportul unor suplimente alimentare. În cazul rănilor sunt recomandate unguente antivirale (cum este aciclovirul), iar pentru alergii antihistaminicele.