Amarantul te Apără de Anemie şi Constipaţie

Această „cereală alternativă” ideală pentru cei care suferă de celiachie nu conţine gluten, dar este bogată în fier şi fibre, se digeră foarte uşor şi nu irită colonul.

Amarantul este o plantă din familia Amarantacee, dar este considerat o cereală, utilizată că atare în bucătărie. Boabele sale mici au un gust dulce şi plăcut ceea ce il face potrivit pentru o mulţime de reţete.

Amarantul, originar din America Centrală, a fost redescoperit în ultimii ani, atât pentru numeroasele calităţi nutritive cât şi mulţumită creşterii numărului de celiaci. Nu conţine gluten, motiv pentru care devine un aliment perfect pentru alimentaţia persoanelor cu intestin delicat sau în convalescenţă.

Ideal pentru copii, bătrâni şi celiaci

Uşor de digerat, amarantul este un aliment ideal pentru toţi, dar, mulţumită puterii nutritive, mai ales pentru copii, chiar şi foarte mici (făina este ideală pentru pregătirea pireurilor), pentru adulţi (mai ales în cazuri de stres, diverse boli, convalescenţă) şi pentru bătrâni care au nevoie de un aliment complet şi remineralizant. Făina de amarant, fără gluten şi uşor de digerat, este recomandată ca prim aliment proteic.

Principalele calităţi

Amarantul este bogat în proteine (16%) uşor de asimilat şi în minerale. Principalele sunt calciu, fier, magneziu şi fosfor. Procentul de calciu este mai mare decât cel conţinut în lapte: din acest motiv este indicat în caz de osteoporoză.

Fierul, în cantităţi mai mari decât cea conţinută în spanac, se găseşte mai ales în frunzele de amarant, care se fierb şi se consumă ca şi garnitură.

Amarantul este bogat în lizină, un aminoacid esenţial reconstituent, care des lipseşte din alte cereale.

Recomandare de consum

Pune într-o oală un cartof, un morcov, o ceapă şi o mână de verdeţuri tăiate bucăţi. Adaugă o frunză de dafin (pe care o elimini la final) şi 250gr de amarant. După 40 de minute, stinge focul, lasă să se odihnească totul şi condimentează cu o lingură de sos de soia şi puţin ulei EV de măsline. Pentru a face mai gustoasă această reţetă, presară piper negru şi rade puţin ghimbir proaspăt. Se consumă la cină pentru a preveni constipaţia.

O altă reţetă foarte gustoasă este budinca de amarant. Se pregăteşte fierbând amarantul în lapte, iar la final se amestecă o banană coaptă bine şi pisată.

Alimentaţi-vă corect. Să fiţi sănătoase.