Aceste alimente cu nume exotice ciudate adaugă gust şi nutrimente meselor tale, fără să te îngreuneze. Uite un ghid pentru a le cunoaşte şi introduce în alimentaţia ta.
După cum ne învaţă macrobiotica (dietă alimentară originară din Japonia), fiecare aliment exprimă o anumită energie vitală, o energie care penetrează profund în organism şi care poate avea o acţiune asupra corpului la nivel biologic şi energetic.
La fiecare masă, poate deveni o ocazie potrivită să te încarci cu energie fără să iei în greutate, pentru a putea a avea o dispoziţie pozitivă, mai ales atunci când urmezi o anumită dietă.
Ce trebuie să faci este să introduci, printre obiceiurile tale alimentare, condimente sănătoase care să te ajute să previi şi să elimini anumite simptome neplăcute ca durerea de cap, răceala, durerile în gât, mucus excesiv, balonările şi fermentarea intestinală, acestea din urmă fiind chiar cauze de creştere în greutate.
Aceste alimente orientale nu sunt utile doar pentru a asista dietele. În următoarele rânduri îţi voi spune care sunt beneficiile acestor condimente cu gust exotic.
Shoyu şi tamari protejează de arsuri şi gastrite
Sunt cunoscute cu numele comun de sos de soia. Shoyu se pregăteşte cu boabe de soia, grâu, apă şi sare marină şi se lasă la fermentat timp de 18 luni. Este bogat în proteine, săruri minerale, vitamine şi enzime şi este de mare ajutor în caz de oboseală şi pentru stomac (gastrite şi digestie lentă şi dificilă).
Tamari, cu gust mai puternic, conţine doar boabe de soia, sare marină şi apă. Datorită puterii sale energetce, este un reconstituent potrivit pentru lunile reci de iarnă.
Gomashio ajută memoria şi favorizează somnul
Se pregăteşte cu seminţe de susan şi sare de mare. Acest condiment se foloseşte în loc de sare şi este util pentru a întări rezistenţă întregului corp, ajută la reechilibrarea sistemului nervos, păstrează memoria activă şi combate insomnia. Se utilizează pe alimente deja gătite ca cerealele, legume şi verdeţuri.
Miso elimină toxinele din sânge şi ţesuturi
Produs cu boabe de soia şi sare, acest pateu vegetal cu gust dulce este foarte bogat în proteine vegetale, săruri minerale, vitamine şi, mai ales enzime care favorizează funcţionarea florei bacterice intestinale.
Miso produce o acţiune alcalinizanta în sânge şi previne infecţiile cauzate des de un mediu intern acid.
Utilizarea acestui ingredient favorizează eliminarea toxinelor produse de excesele alimentare, mai ales de abuzul de produse de origine animală (carne, mezeluri şi brânzeturi).
Frunzele de shiso ajută la întărirea oaselor şi a dinţilor
Sunt foarte bogate în calciu, deci sunt utile pentru oase, pentru dinţi şi pentru combaterea problemelor articulare. În plus, facilitează transpiraţia şi pot fi de ajutor pentru combaterea problemelor căilor respiratorii (mai ales în cazul fumătorilor). Se folosesc şi pentru reduce durerile menstruale.
Mâncaţi cu gust şi fiţi sănătoase