Acnee

Generalități

Acneea este o inflamație a glandelor pilosebacee cu papule (leziuni solide, relevate de suprafața pielii), pustule (leziuni acneice mai grave și deranjante, cauzate de acțiunea germenilor și care apar pe papule), comedoane (sau puncte albe sau negre), chisturi superficiale, pline de puroi și, în cazurile mai grave, fistulizări (când chisturile se unesc în profunzime).

Pielea este un adevărat organ. Stratul ei extern se numește epidermă. Derma este stratul intermediar și conține structuri importante se susținere cum ar fi colagenul. Aici se formează părul și glandele sebacee pe care se fomează acneea, care se numesc glande pilosebacee. Sub aceste țesuturi se află țesutul subcutanat.

Fiecare fir de păr are o glandă care produce sebum, adică grăsimea care face ca piele să fie elastică și protejată. Dacă pielea noastră produce sebum în exces, acesta se acumulează în glandă.

La vârsta de 10-12 ani, producția de sebum este majoră, motiv pentru care în această perioadă acneea este de multe ori explozivă.

Deoarece fiecărui fir de păr foarte mic îi corespunde o glandă sebacee de mari dimensiuni, cele mai afectate zone sunt nasul și fruntea.

Cum se formează acneea?

Porul din care iese firul de păr se obturează și se umple de sebum și de mici fragmente de piele (celule epiteliale moarte).

Pe partea externă a porului apare un punct alb (comedon închis). Capacul acestuia se poate deschide sub presiunea sebumului și se poate forma un punct negru (comedon deschis). Oricât de urât este, el este mai puțin de temut deoarece nu cauzează inflamații. În schimb, dacă capacul rezistă, sebumul se acumulează în canalul firului de păr pană când creează inflamația.

În cazul în care epiderma se lezionează, apare clasicul „furuncul” (pustulă), sau apare o papulă.

Dacă inflamația nu găsește o cale de ieșire, se formează chisturi sau noduli.

Acneea adolescențială afectează în special zona frunții și a nasului; acneea în vârstă adultă afectează mai mult partea joasă a feței, gâtul și umerii sau oricum zone în care se găsesc mai multe glande sebacee

Clasificare

Putem clasifica acneea în funcție de caracteristicile sale; în acest fel sunt facilitați atât medicul cât și pacientul.

În acest sens putem identifica diferite tipuri de acnee:

  • Comedonică ușoară: apar câteva puncte negre pe frunte sau pe nas.
  • Comedonică gravă: întreaga față și spatele sunt pline de puncte negre.
  • Papulo – Comedonică: există comedoane și umflături dureroase și roșii.
  • Papulo – Postuloasă: cu papule și pustule.
  • Pustuloasă: caracterizată de inflamații difuze și aproape toate papulele s-au transformat în pustule.
  • Pustulo – Chistică: caracterizată de chisturi, adică de noduli duri care conțin sebum și cheratină.
  • Chistică: chisturile sunt mai multe la număr față de pustule.
  • Conglobată: comedoanele se agregă și formează leziuni profunde care vor lăsa cicatrici.

Aceste tipuri de acnee trebuie diferențiate de o altă boală a pielii numită și acnee rozacee. Este o dermatoză cauzată de un acarian parazit, mult mai des întâlnită la femei și se observă prin roșeată pe chip (obraji, nas), papule, pustule și o puternică mâncărime. Pielea este seboreică și foarte des roșie.

Cauze

Cauzele care provoacă apariția acneei pot fi de origini și natură diferite. Printre ele putem enumera:

  • Dezechilibre hormonale: glanda sebacee, ca răspuns la hormonii bărbătești (testosteron), prezenți atât la bărbați cât și la femei, produce sebum în exces. Asta nu înseamnă că există un dezechilibru hormonal, ci doar că glanda sebacee „lucrează” excesiv.
  • Cauze bacterice: acneea este favorizată de o bacterie numită Propionibacterium Acnes, care în mod normal traiește pe piele în condiții fiziologice, dar care se poate multiplica și cauza inflamații, dacă porii se înfundă.
  • Predispunere genetică: dacă aparținem unei familii în care mai multe persoane au suferit de acnee, o putem preveni.

Tratament

Există mai multe tipuri de tratament pentru a îndepărta acneea. În funcție de gravitate și de cauza care a provocat-o, există mai multe abordări, de la remedii naturale sau homeopate la adevărate tratamente farmacologice, care trebuiesc prescrise de medic sau dermatolog.

Pentru a elimina efectele acneei, cum sunt cicatricile și inestetismele pielii, medicina estetică poate fi soluția, bineînțeles susținută de sfatul propriului medic sau dermatolog.

Pentru mai multe detalii, înscrie-te la newsletterul nostru pentru a primi ulterioare informații despre acnee și alte afecțiuni ale pielii.