Ai auzit cu siguranţă de turmeric. Probabil l-ai şi folosit în bucătărie pentru a găti un curry delicios sau alte reţete speciale.
Probabil ai auzit şi de efectele consumului de turmeric asupra sănătăţii.
În articolul de azi vom descoperi împreună dacă turmericul este chiar atât de bun pe cât se spune. În timp ce căutam conţinuturi interesante, am rămas şi eu impresionat, deoarece există o mulţime de studii ştiinţifice legate de această plantă. Probabil că este cel mai studiat condiment, lucru deloc banal.
M-am gândit să enumerăm câteva dintre beneficiile pe care le aduce consumul de turmeric, astfel vei înţelege de ce este atât de incredibil. Înainte de a face asta, hai să vedem ce are atât de special turmericul.
Ingredientul Activ din Turmeric
Turmericul este un condiment indian utilizat de secole în medicina Ayurvedica, nu doar în India ci şi în China.
Turmericul conţine peste 300 de elemente, dar printre cele mai benefice este un polifenol numit curcumina. Atunci când citeşti un referat ştiinţific, toate indiciile duc la curcumina, deci tot ceea ce vom spune despre turmeric astăzi, va avea legătură cu acest element.
Un studiu de la Centru de Cancer Anderson MD al Universităţii din Texas subliniază faptul că: „curcumina modulează semnalul diferitelor molecule, inclusiv al moleculelor inflamatorii, factori de transcripţie, enzime, protein kinaze, protein reductaze, proteine de transport, proteine pentru supravieţuirea celulei, proteine rezistente la medicamente, molecule de adeziune, factori de creştere, receptori, proteine care reglează ciclurile celulare, chemochine, DNA, RNA şi ioni metalici”.
E vorba de o listă întreagă de „chestii ştiinţifice” pe care le poate face, deci să trecem la lucrurile practice care îţi pot fi de folos în fiecare zi.
12 Beneficii Uimitoare ale Consumului de Turmeric
1. Reduce Inflamaţia
Există mai multe condiţii asociate cu inflamaţia de la artrită, osteoartrită, intestinul iritabil, psoriasis, anchilozare şi orice altă condiţie care se termină cu „itâ” sau „oză”. Mai multe studii au demonstrat şi faptul că inflamatia este implicată şi în dezvoltarea unor boli cardiace, a cancerului şi a diabetului.
Dacă ai şansa să reduci în vreun fel inflamaţia, trebuie să te foloseşti de ea din plin, iar dacă poţi face asta prin metode naturale, cu atât mai bine.
Aici intervine turmericul.
În organism avem mai multe molecule de tip inflamator; câteva dintre ele sunt interleukina-6, proteina C-reactivă şi factorul de necroză tumorală alfa (TNF).
TNF sunt cele care iniţiază procesul inflamator, iar medicamentele antiinflamatoare au rolul de a bloca aceste TNF. Însă ştim că medicamentele au de cele mai multe ori şi efecre secundare.
Turmericul este uimitor în ceea ce priveşte reducerea inflamaţiei. Este unul dintre cele mai cunoscute efecte ale turmericului. Toate studiile subliniază puterea acestuia de a reduce moleculele cheie enumerate puţin mai devreme.
În concluzie, dacă eşti afectată de vreun tip de inflamaţie, turmericul îţi poate fi de ajutor.
2. Reduce Colesterolul
Ştim cu toţii cât este de important nivelul de colesterol bun, dar el vine întotdeauna împreună cu cel rău.
Ca toate acele lucruri care au legătură cu sănătatea organismului, totul începe cu digestia şi absorbirea grăsimilor pe care le consumăm. Ce se întâmplă dacă reuşim să controlăm nivelul de grăsime absorbită şi mai ales de colesterol?
Un studiu publicat în „Lipids: Health and Disease” subliniază faptul că, dacă reuşim să reducem absorbţia de colesterol la nivel intestinal, reuşim să reducem colesterolul din sânge cu până la 36%.
S-a arătat în mai multe studii că curcumina reduce nivelul de colesterol deoarece ajută metabolismul lipidelor. Mai mult, unul dintre aceste studii a descperit faptul că, în intestin, curcumina inhibă NPC1L1, elementul care transporta colesterolul, lucru confirmat ulterior în repetate rânduri.
Asta înseamnă că avem o armă importantă împotriva colesterolului, înainte ca acesta să devină o problemă.
3. Îmbunătăţeşte Funcţiile Pancreatice
Dacă privim statisticile, diabetul de tip 2 este în continuă creştere. Deşi e o combinaţie dintre rezistenţa la insulină şi niveluri ridicare de zahăr în sânge (glicemia), pancreasul este organul care suferă.
Turmericul are o influenţă pozitivă în funcţionarea celulelor beta, celulele pancreatice.
Rouse, Younes şi Egan au publicat rezultatele unui studiu în The Journal of Endocrinology, care arată că la stimularea cu glucoză, turmericul reglează secreţia de insulină şi ajută la îmbunătăţirea funcţiei pancreatice.
Turmericul este cu siguranţă de ajutor celor afectaţi de diabet, dar ne poate ajuta şi pe noi să prevenim această boală.
4. Protejează Împotriva Condiţiilor Neurodegenerative
Nu ştiu despre voi, dar un lucru e sigur pentru mine: nu vreau să îmi pierd minţile la bătrâneţe. Mă gândesc că cele mai dificile situaţii sunt demenţa şi Alzheimer, mai ales când cei afectaţi sunt cei dragi.
Alzheimer-ul este o condiţie caracterizată de un declin constant. Cercetătorii au încercat să înţeleagă dacă prin alimentaţie pot încetini sau opri dezvoltarea acestei boli. Au descoperit astfel că Alzheimer-ul este asociat cu un răspuns inflamator cronic din partea creierului.
Îţi aminteşti ce spuneam mai devreme despre efectul antiinflamator al turmericului? Studiile încă nu confirmă un efect asupra acestei boli, dar sunt sigur că în curând o vor face.
5. Previne Tumorile
S-a demonstrat faptul că turmericul ajută la reducerea multor tipuri de tumori. De exemplu, poate inhiba invazia celulelor canceroase în plămâni, sau tumorile colonrectale. S-a demonstrat şi faptul că ajută la medierea „chemio-rezistenţei şi radio-rezistenţei”.
Deoarece curcumina este recunoscută ca tratament valabil împotriva cancerului, cercetătorii utilizează nanotehnologia pentru a crea capsule de curcumina care să fie mult mai puternice şi eficiente împotriva acestei boli.
Tumorile cerebrale sunt cele mai dificile deoarece medicamentele trebuie să treacă de barieră hemato-encefalică. Cu ajutorul nanotehnologiei, Chen şi colegii au reuşit să mărească efectul curcuminei asupra tumorilor cerebrale cu un procent de la 19% până la 82%.
Un rezultat foarte important din punctul meu de vedere.
6. Reduce Durerea
Nu e nevoie să subliniem faptul că dacă reduci inflamaţia, se reduce şi durerea. Din fericire sunt şi studii care confirmă acest efect al turmericului.
Korea Journal of Pain a publicat un studiu în care se demonstrează că durerea neuropatică e considerabil redusă împreună cu nivelul de COX-2, după administrarea de curcumina unor şoareci de laborator.
Durerea neuropatică este una dintre cele mai cumplite deoarece este cauzată de o disfuncţie a sistemului nervos. Dacă curcumina poate reduce acel tip de durere, cu siguranţă poate reduce şi durerea provocată de artrită sau alte condiţii patologice.
7. Ameliorează Problemele Respiratorii
Astmul este una dintre cele mai răspândite probleme respiratorii. Dacă şi pe tine te deranjează astmul, poţi folosi turmericul pentru a reduce simptomele.
S-au recrutat 77 persoane astmatice şi li s-au administrat în mod aleatoriu câte 500mg de curcumină timp de 30 de zile. Pacienţii cărora li s-a administrat curcumina, au avut o îmbunătăţire semnificativă a obstrucţiei căilor respiratorii.
8. Previne Bolile Cardiace
Am descoperit deja cum poate avea curcumina un efect pozitiv asupra factorilor de risc asociaţi cu bolile cardiace, ca şi colesterolul şi inflamaţiile, dar ce spun studiile despre acest efect?
Mirzabeigi a administrat 500mg de curcuminv unui grup de pacienţi cu boli coronarice, de 4 ori pe zi timp de 8 săptămâni, apoi au măsurat nivelul de colesterol, glicemia şi proteinele C-reactive.
În toate cazurile, trigliceridele, LDL şi VLDL au scăzut considerabil faţă de grupul căruia i s-au administrat doar capsule placebo.
Aceste date sunt importante mai ales pentru acele persoane care suferă de o boală cardiacă, care pot beneficia de efectul turmericului asupra colesterolului.
9. Îmbunătăţeşte Funcţia Hepatică
Mulţi dintre noi ştim că LDL este colesterolul rău şi HDL este cel bun, dar câţi ştiu că LDL poate afecta celulele hepatice?
Ficatul metabolizează toate grăsimile, iar LDL afectează celulele stelate din ficat (HSC). Acestea formează un ţesut cicatrizat atunci când ficatul este afectat.
British Journal of Pharmacology a publicat un studiu efectuat de Kang & Chen, în care s-au folosit şoareci de laborator pentru a identifica dacă turmericul reduce efectul LDL asupra HSC. Au descoperit că turmericul elimină receptorii pentru LDL şi ajută la reducerea colesterolului celular. Pentru cei afectaţi de obezitate, diabet de tip 2 sau hipercolesterolemie, turmericul poate fi de ajutor tocmai pentru acest efect de protecţie.
10. Ajută la Pierderea Surplusului de Greutate
Ţesutul gras este un ţesut metabolic activ, care produce multe molecule inflamatorii. Turmericul reduce răspunsul inflamator al ţesutului gras şi ajută la creşterea oxidării acizilor graşi.
Macrofagii sunt celule imunitare care se găsesc în ţesutul gras. Acestea cheamă în reacţie alte celule imunitare pentru a regla inflamaţia şi depozitul de grăsime. Turmericul opreşte macrofagii, astfel încât procesul inflamator să nu înceapă şi ca tu să pierzi greutate.
11. Reduce Simptomele Depresiei
Am descoperit deja faptul că curcumina ajută la prevenirea condiţiilor neurodegenerative, deci poate avea un efect pozitiv şi asupra altor probleme de sănătate mintală ca şi depresia.
Journal of Clinical Psychopharmacology a efectuat un studiu asupra a 56 de persoane cu depresie majoră. A administrat aleatoriu unora dintre ei 500mg de curcumina timp de 8 săptămâni, iar celorlalţi le-a administrat capsule placebo.
Rezultatul interesant este că în primele 4 săptămâni, în ambele grupuri s-a înregistrat o reducere importantă a simptomelor.
Între a 4a şi a 8a săptămână, efectul placebo a încetat să funcţioneze, însă grupul care consuma curcumina a continuat cu îmbunătăţiri tot mai mari.
În plus, curcumina măreşte eficientă medicamentelor pentru simptome depresive.
12. Recuperare Rapidă După Exerciţii Fizice
Cea mai interesantă descoperire pe care am făcut-o în legătură cu turmericul este că acesta poate fi un supliment perfect pentru cei care fac sport.
Turmericul reduce moleculele inflamatorii în 24 de ore de la exerciţiile fizice, deci durerea şi „febra musculară” asociate.
Să mergem toţi la sală şi să consumăm puţin turmeric după aceea.
Deşi turmericul poate fi utilizat pentru gătit, el nu are o biodisponibilitate mare, adică organismul nu poate utiliza eficient elementele conţinute. Asta nu înseamnă că nu ajută deloc, dar cel mai eficient mod de a integra curcumina este prin capsule. Acestea au fost create special pentru a îmbunătăţi biodisponibilitatea şi pentru a fi de ajutor în toate condiţiile de mai sus.
Doza standard este de 500mg de 1-2 ori pe zi, dar recomand să urmezi sfaturile producătorului.
Te asigur că tot ceea ce ai citit în acest articol este susţinut de studii reale. Eu am descoperit lucruri noi şi sper că şi tu.
Tu consumi deja turmeric sau te gândeşti să o faci?